Gjesteinnlegg fra Vi Tror Deg-stiftelsen: Kjære russ

Snart er tiden over. Den tiden dere gikk inn i med skrekkblandet fryd. Husker dere følelsene dere kjente på før det hele startet? Kanskje det var håp, drømmer og glede. Kanskje det var usikkerhet, bekymring og redsel.

 

Røde klær, russeknuter, festligheter, sammenkomster, alkohol og rulling, for å nevne en liten brøkdel av alt som har fylt den siste tiden deres. Kanskje det er minner som aldri vil glemmes, og kanskje det er minner som aldri vil huskes.

 

Har du virkelig stått på trenger du noen dager i dvale etter det hele. Både gode og dårlige valg har blitt tatt. Kanskje skole har blitt satt til side og kanskje det har gått på helsen løs.

 

Nå er det siste innspurt før tre år på videregående skole avsluttes. Du har nok tenkt på det allerede, hva neste fase i livet vil bringe. Håper du er en av de heldige som kan se tilbake på russetiden med latter og smil og fornøyelser fra begynnelse til slutt. Håper du ikke er en av de som ser tilbake på russetiden med tårer, skrik og mareritt.

 

Her er tre historier vi vil dele med dere:

En gutt med røde klær ble svært full i russebussen på et vors. Han er til stede, men blikket flakker og ordene stokker seg og kroppen vil bare hvile. En etter en person forlater stedet. En person ble igjen hos han for å klå og ta han bak. Han ble voldtatt.

 

Ei jente med røde klær får noe puttet i drinken sin på en fest. Hun ble bevisstløs. Hun ble bært til et rom. Hun ble avkledd. Hun ble fotografert. Hun ble voldtatt.

 

Ei jente med røde russebukser er på vei hjem fra nach. Hun blir plutselig slått ned i bakken. Hun mister bevisstheten. Da hun våkner av sitt eget skrik er buksen av henne og noe inni henne. Hun ble voldtatt.

 

Kanskje var det deg. Kanskje var det noen du var sammen med. Kanskje det var noen du kjenner.

 

Det er tre voldtekter for mye. Tre voldtekter som ikke bare ødelegger russetiden, men også fremtiden. Tre voldtekter som ikke bare skader personen som rammes, men de som står personen nær. Hver eneste voldtekt er en voldtekt for mye. Det innebærer en smerte som ingen skal oppleve.

 

Kjære russ, hva kan gjøres for at du eller noen du feirer tiden med ikke blir utsatt for voldtekt? Det er aldri offeret sin feil, bare gjerningspersonene, men kanskje kan du være med å forhindre det?

 

På vorset:
Gutten som ble så full var sammen med en gjeng å vorset i russebussen. Det var mange som var vitne til tilstanden hans, og det var mange som forlot stedet uten å vite at han var trygg.

 

Eksempel på hva som kunne ha blitt gjort for å unngå voldtekten:
Flere kunne ha ringt hans mor eller far for å få han trygt hjem til egen seng. Flere kunne ha vært igjen for å ta vare på ham.
Flere kunne ha gått inn igjen i russebussen for å se til ham.

 

På festen:
Jenta som fikk noe puttet i drinken sin på festen ble bært til en rom, og det var mange som så det. Det var en person som tok på seg «ansvaret» for å bære henne, men det var ingen som reagerte på det eller at han var lenge på rommet med henne.

 

Eksempel på hva som kunne ha blitt gjort for å unngå voldtekten:
Flere kunne ha prøvd å få kontakt med jenta og da forstått hvor alvorlig situasjonen hennes var.
Flere kunne da ha ringt etter en ambulanse eller fått henne til legevakten.
Flere kunne ha blitt med henne inn på rommet og stoppet at hun ble avkledd, fotografert og voldtatt.

 

På nachet:
Jenta som dro fra nachet og ble overfalt på veien hjem var sammen med flere før hun dro og hun passerte også flere. Ingen stilte spørsmålstegn til at hun gikk alene midt på natten.

 

Eksempel på hva som kunne ha blitt gjort for å unngå voldtekten:
Flere kunne ha sagt at man ikke skal gå alene midt på natten.
Flere som passerte henne kunne spurt om hun ønsket følge.
Flere kunne ha ringt etter en taxi.

 

– Poenget er at flere må være bevisst på at voldtekt skjer og bevisst på at man kan forhindre det. Poenget er ikke å skremme eller la noen andre enn gjerningspersonen føle skyld.

Vi er selv utsatt, og vi vet konsekvensene av det og det unner vi ingen andre å oppleve. Vi har tenkt mange ganger at det var vår egen feil, for hva om vi ikke var med de personene på det tidspunktet? Vi har også hatt et ønske om at noen kom å reddet oss i forkant av handlingen som skjedde, men den personen vi skulle ønske reddet oss kom ikke. Og det er selvsagt ingen andre enn gjerningspersonen sin skyld eller ansvar at voldtekten skjedde.

Voldtekt kan skje av en nær person eller akkurat der du er nå –på bussen, vorset eller russetreffet. Stopp opp og tenk hvis det var du som lå der full å ble fingret av flere personer til stedet. Stopp opp og tenk om det var du som gikk der alene. Stopp opp og tenk om det var du som ble overfalt av medruss som ønsket å gjøre deg vondt. Stopp opp og tenk om det var du som drakk for mye eller fikk noe puttet i drinken din. Stopp opp og tenk om det er noe som kan gjøres, for det trenger ikke å kreve mye.

Kjære russ, ta vare på deg selv og de rundt deg –det er nemlig ikke alltid nok å lime på «nei er nei» på russebuksen, og alle har et ansvar. Nyt siste dagene av det som skal være en morsom og festlig tid!

 

 

av Vi Tror Deg-stiftelsen

 

No Comments

Post a Comment