Filmen «Utøya 22. juli», noen tips.

Denne helgen kom filmen «Utøya 22. juli» på kino. 50.000 nordmenn kjøpte billetter til de første visningene. Kinovertene forteller at det er spesielt mange unge som ser den. Selv så jeg den på søndag, og tenker derfor at det kan være lurt å komme med noen tanker og tips. Dette er en vanskelig film å se. Og derfor skal jeg forsøke å forberede deg litt.

Utøya 1920x1080

Alle har et forhold til denne ene forferdelige, smertefulle og ubegripelige dagen. Dagen som brutalt tok fra oss 77 mennesker som var elsket. Dagen som endret en hel generasjon med ungdom. Dagen som forandret familieliv og vennegjenger. Norge med sine bekjende fem millioner mennesker, der alle i hvert fall kjenner noen som kjenner noen. Alle har en tilknyttning, alle har en opplevelse. Det er derfor denne filmen er omdiskutert. Mange mener at det er feil, mange mener det er for tidlig, og mange mener at det er bra. Alle meninger er riktige og viktige.

 

Om du har bestemt deg for at du trenger å se denne filmen. At du ønsker å se denne filmen. Så skal jeg være helt ærlig med deg. Jeg skal ikke forsøke skremme deg eller å overtale deg til hverken det ene eller det andre. Men dette er en film som kan være smart å være forberedt på først.

 

Her kommer et par tips, i tilfeldig rekkefølge.

Tips 1, finn deg noen å se filmen sammen med. Noen du kjenner godt. En venn, en søsken, foreldre, tanter eller onkler. Noen du kan lene seg innpå, noen som kan holde hender sammen. Noen som gjør at du ikke føler deg alene.

Tips 2, gå på dagsvisningene. Nordisk Film, som er ansvarlig for kinofremvisning i Norge, sier at de vil sette opp flere dagvisninger av filmen. Å kunne gå ut etter visningen, og fremdeles se dagslys og sol, og kjenne på det som er bra og godt. Det er lov å trenge omsorg etterpå.

Tips 3, finn frem fjellvettreglene. Det kan virke tøysete og tåpelig å ta opp dette, men det er viktig. Om du finner ut dagen før, en time før eller bare rett før filmen starter eller til og med midt under visningen, at «vent, dette har jeg ikke lyst til likevel,» så er det absolutt ingen skam å snu. Du skylder ingen å se på denne filmen, og det er det ingen som tror likevel.

Tips 4, vær forberdt på at filmen vil vise deg ting som er vondt å se. Du vil se karakterer som spiller døde, som blir skadet og skutt. Det vil føles klaustrofobisk, stressende. Du kan få hjertebank, få klamme hender og bli kortpustet. Det er ikke galt å lukke øynene og ører.

Tips 5, kinosalen vil forholde seg mørk til rulleteksten er over. For noen er det sikkert fint, og få samlet seg, for andre kan det virke stressende og klaustrofobisk. Men det er greit å være forberedt på det. Det er helt lov å gå nå.

Tips 6, bruk god tid etterpå. Selv ruslet jeg og en venn en lang tur etterpå. Gjør noe som gir deg rom til å puste, kjenne at verden fremdeles er der.

Tips 7, vis respekt for de rundt deg. Vis respekt til alles opplevelse og mening av filmen. Vis respekt til alles opplevelse av hendelsen. Bruk denne muligheten til å minne deg på de som overlevde dette, de som ble etterlatt. Om du føler deg trist, håpeløs og, kanskje til og med tom, så er det nettopp det filmen ønsker. Den skal forsøke å gi et glimt av en historie, en mulighet, en hendelse.

 

Lykke til.

Om du trenger noen å snakke med etterpå, så er det lov. Ikke sitt inne med noe som er vondt. Om du ønsker å ha noen å dele tanker med, så er vi åpne på telefon og chat mandag til torsdag, mellom 19 – 22.

No Comments

Post a Comment