Kunsten å være God Nok™

Da jeg skulle ha oppkjøring for bil-lappen fikk jeg, som alle andre som kjører opp, et notis der det sto hvordan jeg hadde gjort det på testen. Sensoren som testet meg hadde skrevet «Godt nok». Jeg som jente med det såkalte «flink-pike-syndromet» kjente angsten langt opp i halsen, ansiktet var mer opphetet enn under selve kjøreprøven og med skjelvende stemme spurte jeg hva «godt nok» betydde. Godt ute av kjøreskolebilen, la sensor en tung og betryggende hånd på skulderen min og sa: «det betyr at du er god nok til å øvelseskjøre på egen hånd. Du gjorde det bra og akkurat slik jeg forventet det».

Livet mitt eksploderte. Aldri før, og jeg mener helt ærlig, aldri før, hadde jeg blitt fortalt at det var mulig å gjøre noe godt nok og fremdeles gjøre alt riktig. Jeg hadde blitt fortalt, og jeg hadde inntrykket, var at jeg måtte prestere veldig bra. Frem til da var jeg overbevist om at alle karakterer under 4 var like greit stryk, og jeg husker flere enn ett tilfelle jeg gråt meg selv i søvn fordi jeg var så sliten.

Men nå kunne altså ting være godt nok. Ikke noe mer, ikke noe mindre.

Og dette er et viktig budskap å komme med. Det er viktig sånn generelt, men også superviktig i vårens eksamensperiode. Til enhver tid må man prioritere hva skal være bra og hva skal være godt nok? Er det virkelig så viktig å jobbe med faget i mange timer, trene, være sosial og dra på jobb hver eneste dag? Går det ikke an å forskyve det litt utover uken, eller kanskje til og med måneden? Kanskje du i eksamensperioden skal prioritere å gjøre en av de ekstra tingene hver dag, i stedet for alle tre?

Men hvem har rett til å bestemme hva du skal prioritere? Det er deg, det. Noen ganger din største beundrer, mange ganger din største kritiker. Tingene du ville fortalt deg selv, ville du aldri ha funnet på å fortelle en fremmed, en venn eller et søsken. Så sett deg ned, tenk på deg selv, og bli stolt av å være «god nok»!.

good-enough-2

No Comments

Post a Comment