Andre hjelpetjenester
Noen å snakke med NÅ - om problemer eller vanskelige følelser
Kors på halsen: Hos Kors på halsen får du snakke med en voksen om det DU er opptatt av, helt anonymt og gratis. Telefonnummeret er 800 333 21. Du kan også delta i et forum hvor ungdom støtter hverandre og du finner chat, mail og forum på korspahalsen.no. Alle henvendelser besvares av frivillige med god opplæring i å lytte, støtte og snakke med barn og ungdom.
Alarmtelefonen for barn og unge 116 111: Noen barn og unge opplever omsorgssvikt, overgrep og vold. Kjenner du noen som lever under slike forhold? Eller lever du selv under slike forhold?
Ring Alarmtelefonen, de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil! Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene åpne hele tiden. På dagtid på hverdager kan du ringe barnevernet der du- eller den det gjelder bor. Du velger selv om du vil være anonym.
Kirkens SOS: Kirkens SOS har døgnåpen telefon 22 40 00 40 hvor du møter et lyttende medmenneske når du er i krise. Kirkens SOS har også en meldingstjeneste der du får svar innen 24 timer og en chattetjenesten. Alt er anonymt, og alle er velkomne.
Mental helses hjelpetelefon: Om du trenger snakke eller skrive om livets utfordringer, kan du ta kontakt med Hjelpetelefonen. Du kan ringe gratis nummer 116 123 hele døgnet å få snakke med ansatte om enklere eller vanskeligere tema. Mental Helse driver også tjenesten Sidetmedord.no der du kan dele erfaringer i åpent forum med andre unge. Du kan også skrive anonyme meldinger til veiledere på Mental Helses Hjelpetelefon og få svar innen 48 timer, og du kan lage lukket venne-nettverk for å sende meldinger. Du finner også en chattetjeneste der.
Kropp, helse og seksualitet
Legevakt: Uansett hvor du er i Norge og trenger legehjelp raskt, kan du ringe det nasjonale legevaktnummeret 116 117. Da vil du komme i kontakt med den legevakten som er nærmest der du ringer fra. Er det en akutt og livstruende situasjon, må du ringe nødnummer 113
Fastlege: Alle med norsk personnummer har rett til fastlege. Finn ut hvem som er din fastlege og ta kontakt der ved spørsmål om sykdom.
Helsesøster/helsestasjon for ungdom: Du kan snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Hun/han er vant til å snakke om det som kan være litt vanskelig og om ulike helsespørsmål, har taushetsplikt og kan gi resept på prevensjon om du er over 16 år. I tillegg til sex, kropp og helse, kan du også prate med helsesøster om problemer hjemme, mobbing, vennskap og trivsel.
Sex og samfunn: På Sex og samfunns chat kan du ta opp spørsmål som handler om seksualitet og seksuell helse. De som sitter på chatten er helsepersonell, og du kan være trygg på at du får gode faglige svar basert på forskning. Du er anonym på chatten og de du chatter med har taushetsplikt. Se chattens åpningstider her
Legning og kjønnsidentitet (LHBTQ+)
Youchat: Chat anonymt om det du har på hjertet - med unge skeive frivillige.En anonym chat for unge skeive og ungdom som er usikker på sin legning.
Ungdomstelefonen: Ungdomstelefonen er Skeiv Ungdoms telefon-, melding- og chattetjeneste. Tilbudet er til deg som trenger noen å snakke med om forelskelse, seksualitet, kjønn og identitet, aktivitetstilbud eller sikrere sex.
Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI): Pasientorganisasjonen for personer med kjønnsinkongruens (transpersoner) og deres familie og nære. Her kan du finne hjelp, gode råd og støtte rundt det å være født i feil kropp.
Foreningen FRI: Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Her finner du nyttig og relevant informasjon om legning, kjønnsidentitet, PRIDE, skeives rettigheter, m.m. Her kan man også sende inn varsel dersom man har opplevd diskriminering eller former for hatkriminalitet på bakgrunn av legning og kjønnsidentitet.
Skeiv Ungdom: Foreningen Fris ungdomsorganisasjon av, med og for ungdommer i LHBTQ+-miljøet og alle som støtter kampen mot diskriminering.
Seksuelle overgrep
Overgrepsmottak: Har du vært utsatt for voldtekt eller et annet seksuelt overgrep? Kontakt overgrepsmottaket nærmest deg. Finn ditt nærmeste mottak. (Du må krysse av i boksen "overgrepsmottak" under overskriften "Type tilbud" til venstre.) Bor du langt fra et mottak, dra til nærmeste legevakt eller ring dem på 116 117. Ta kontakt så snart som mulig. For å kunne sikre spor, er det viktig at du lar være å vaske deg eller klærne du hadde på deg. Selv om det er lurt å ta raskt kontakt, skal du vite at du også kan ta kontakt om det har gått lang tid.
Dixi: DIXI Dixi gir informasjon og støtte etter seksuelt overgrep. Familie og venner til den som har blitt utsatt for overgrep kan også få råd. Ring 22 44 40 50 eller Mobil: 930 58 070.
Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte: Ring døgnåpen telefon 800 57 000 for hjelp om du har blitt utsatt for seksuelle overgrep. De som svarer jobber på Incestsenteret i Vestfold, les mer her.
Senter for seksuelt misbrukte menn: Tilbyr samtaler, selvhjelpsgrupper og hjelp til å anmeldelse overgrep. Gratis med full taushetsplikt. Se nettside.
Politiet: Tips polititet gjennom skjema på nett eller ring dem på døgnbemannet telefon 02800. Du kan være anonym hvis du vil. Les mer om seksuelle overgrep her på ung.no.
DinUtvei har kvalitetssikret informasjon og veiledning for deg som har opplevd vold og overgrep, eller som står i vanskeige relasjoner. Du kan også finne oversikt over hjelpetilbud nær deg på nettsiden deres. Mer informasjon finner du her.
Spiseforstyrrelser
Fastlege: Har du, eller er du i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, bør du ta en prat med fastlegen din.
Helsesøster/helsestasjon for ungdom: Mange ungdommer er usikre på eget utseende og kjenner på kroppspress. Du kan alltid snakke med helsesøster hvis du lurer på noe eller har det vanskelig.
Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO): Sliter du med forholdet ditt til mat og kropp, eller lurer på om du har en spiseforstyrrelse? Sjekk nettsidene til SPISFO. De gir også informasjon og støtte på telefon og chat. Når du kontakter dem, treffer du personer som har egenerfaring eller er pårørende, og alle har taushetsplikt. SPISFO har lokallag og selvhjelpstilbud.
ROS: ROS (Rådgivning om Spiseforstyrrelser) er en interesseorganisasjon for alle som har eller har hatt en spiseforstyrrelse og deres pårørende. ROS skal gi råd og informasjon til personer som er berørt av en spiseforstyrrelse, skape møteplasser og øke forståelsen for hva spiseforstyrrelser er. Les mer på nettros.no,
Mobbing
Alarmtelefonen for barn og unge 116 111: Ring Alarmtelefonen hvis du trenger noen å snakke med. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene åpne hele tiden.
Barneombudet: Alle barn og unge kan ta kontakt med Barneombudet. De kan svare på spørsmål om rettigheter og gi deg råd og tips. Det kan være spørsmål om skole, familien din, barnevern, helse, asylbarn sine rettigheter eller andre tema. De kan også gi deg informasjon om andre som kan hjelpe deg.
Kors på halsen: Hos Kors på halsen får du snakke med en voksen om det DU er opptatt av, helt anonymt og gratis. Du kan også delta i et forum hvor ungdom støtter hverandre. Telefonnummeret er 800 333 21, og du finner chat, mail og forum på korspahalsen.no. Telefon og chat er åpen mandag-fredag klokken 14:00 - 22:00. Alle henvendelser besvares av frivillige med god opplæring i å lytte, støtte og snakke med barn og ungdom.
Snakk om mobbing: På Snakk om mobbing kan du chatte helt anonymt med en voksen du kan stole på. Det er fagpersoner som svarer på spørsmål og chatten er åpen mandag-torsdag fra 15:00 - 21:00 og søndager fra 16:00 - 21:00.
Unge Relasjoner er en chat for deg mellom 16 og 25 som er i en usunn relasjon, og kanskje lurer på om du blir utsatt for vold. Eller kanskje har du en venn du er bekymret for, eller føler at du er altfor sjalu i din relasjon, og ikke er så snill mot den du er sammen med? Finn ut mer her.
Familieforhold, konflikt og utfordringer hjemme
Familievernkontor: Familievernkontorer kan hjelpe alle som opplever konflikter eller kriser i familien. De snakker ofte med foreldre og barn i forbindelse med at foreldre flytter fra hverandre eller samarbeider dårlig. Oversikt over familiekontorene finner du på nettsidene til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Er det skikkelig trøblete hjemme, kan du også få hjelp hos barnevernet der du bor eller hos helsesøster.
Barneombudet: Alle barn og unge kan ta kontakt med Barneombudet. De kan svare på spørsmål om rettigheter og gi deg råd og tips. Det kan være spørsmål om skole, familien din, barnevern, helse, asylbarn sine rettigheter eller andre tema. Vi kan også gi deg informasjon om andre som kan hjelpe deg.
Røde Kors-telefonen for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse: Få veiledning om hvordan du kan forholde deg til situasjoner der tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og æresrelatert vold forekommer. Ta kontakt om du er bekymret for en venn eller selv er utsatt for press. Telefon 815 55 201. E-post: info.tvangsekteskap@redcross.no. Les mer her.
Alarmtelefonen: Du kan også ringe 116 111 hvis du er i Norge
Norges ambassade: Hvis du er i utlandet, kan du ta kontakt med den nærmeste norske ambassaden.
Les mer om tvangsekteskap her på ung.no På www.ung.no/oss kan du stille spørsmål om tvangsekteskap. Du er anonym og får personlige svar og råd fra fagpersoner på området.
SikkerChat er for barn og unge som ønsker å snakke om alvorlige eller vanskelige ting med politiet, i en chat hvor alle dine personopplysninger blir håndtert trygt og ordentlig. Få mer informasjon her.
Ifengsel.no er en chat for barn og unge som har en mamma eller pappa i fengsel/hjemmesoning, eller for barn og unge med en venn som opplever dette. Hvert år er det mellom 6000 og 9000 barn som opplever at en forelder kommer i fengsel. Til tros for dette er det likevel få tilbud til disse barna. Dette har Kirkens Bymisjon nå gjort noe med. På nettstedet kan du chatte med en voksen som kan svare på spørsmål og være til støtte. Åpningstidene er onsdag og fredag mellom kl. 15:00 - 22:00.
For Fangers Pårørende (FFP) er en støtte- og interesseorganisasjon for pårørende som tilbyr landsdekkende rådgivning på telefon, e-post, videosamtaler og chat - i tillegg til samtaler i sine lokaler, samtaler mens de går, treff og aktiviteter for pårørende i sine avdelinger i Oslo og Trondheim. FFP har god kunnskap om kriminalomsorgen, fengsler, lover og regler, og om rettigheter og muligheter for pårørende. De har egne tilbud for barn og unge gjennom FFP Ung. Åpningstidene for chat er mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 09:00 - 16:00 og torsdag kl. 09:00 - 20:00.
Har du familie eller venner som har det vanskelig? (For pårørende og etterlatte)
BARsnakk: BARsnakk.no er en chattetjeneste for deg som har en mor eller en far (eller andre du bryr deg om) med rusproblemer. De frivillige som jobber der sitter klare for å prate med deg hver mandag og tirsdag fra 17-20. Du er anonym når du chatter på BARsnakk.
Landsforbundet mot stoffmisbruk - Pårørendetelefon: Hos Pårørendetelefonen får du snakke med andre som vet hvordan det er å ha en forelder eller et søsken som ruser seg. Telefon: 800 40 567.
UngeLEVE: Har en du kjenner tatt sitt eget liv? Landsforeningen for etterlatte ved selvmord har en ungdomsorganisasjon hvor du kan møte andre som har opplevd lignende sorg.
UngSnakk: Chat for deg som kjenner noen som sliter med alkohol, rus eller vonde tanker. Her kan du snakke ut om det å være pårørende for andre som har det vanskelig. Drevet av Sanitetskvinnene.
Avhengighet (alkohol, rus, tobakk)
Slutta-appen: Last ned Slutta appen for å få hjelp til snus- og røykeslutt. Den er gratis og laget av Helsedirektoratet. På slutta.no kan du finne råd og informasjon om tobakk. På facebooksiden Slutta - din røykeslutt møter du andre som også slutter å røyke. Instagramkontoen @slutta_snus handler om å slutte med snus.
Rustelefonen: RUStelefonen har en anonym spørretjeneste hvor du kan stille spørsmål om rus hele døgnet. Svarene blir deretter lagt ut hjemmesiden. Du kan også ta kontakt på chat, eller ringe 08588 / 915 08 588 for å snakke med en veileder. (Obs! Fra mobil lønner det seg å bruke 915 08 588, mens det fra fasttelefon er billigst å bruke 08558)
Juridisk rådgivning
Juridisk rådgivning for kvinner (JURK): tilbyr gratis, tilpasset hjelp til selvhjelp for alle som definerer seg som kvinner.
JURK drives av viderekommende jusstudenter og vi skal bidra til at alle kvinner er bevisst sin rettsstilling, og at likestilling praktiseres. JURK besvarer ikke juridiske henvendelser per mail, men kan nås på telefon: 22 84 29 50. Åpningstider for henvendelser per telefon: mandager mellom kl. 12:00 - 15:00, eller onsdager mellom kl. 09:00 - 12:00 og 17:00 - 20:00.
Se www.jurk.no for mer informasjon.
Jusschat: Jusschat er et lavterskel rettshjelpstilbud driftet av Mental Helse Ungdom. De tilbyr juridisk veiledning over både chat og telefon hver tirsdag og torsdag fra 18.00 - 21.00 (med unntak av ferier e.l.). Dette er en gratistjeneste der man ikke trenger å oppgi personinformasjon for å få veiledning.