Søk
  • Jentevakta


«Nå er det snart jul» står det over alt på sosiale medier. Julen er en tid på året der mange framstår som glade og fulle av forventninger. Nye og gamle familie tradisjoner vises fram og blir snakket om. Grunnet pandemisituasjonen, framstår det også i år som om det er lov å pynte og kose seg med julebrus og pepperkaker ekstra tidlig.


Det er dessverre ikke slik for alle. For mange er også julen en vanskelig tid, hvor man føler seg ekstra sårbare. Det kan være pårørende som forbinder julen med noe vondt, det kan være de som ikke har noen å feire julen sammen med, eller det kan være de som ikke klarer å møte kravene og forventningene som er satt i samfunnet – det er mange fler enn vi tror!


Dersom man ikke står i den situasjonen selv er det vanskelig å kjenne seg igjen og det kan virke umulig å forholde seg til at andre gruer seg til den tiden man selv gleder seg til. Det vil ikke være et fasitsvar på hvordan man kan gjøre julen bedre for den som gruer seg, men det er viktig å huske hva julen egentlig handler om: et lyspunkt i mørket.


Her kommer noen tips til deg som synes dette er en litt stressende høytid:

1. Oppsøk kontakt – Du taper ingenting på å spørre, og det er ingen skam å oppsøke noen å feire jul med. Mange føler på dette, men for de fleste hjelper det å oppsøke noen å snakke med eller tilbringe litt tid sammen med i jula.

2. Ta kontroll på egne forventninger – Vær raus med deg selv, senk forventningene til deg selv og møt deg selv som du ville gjort med en god venn som har det vanskelig. Ta godt vare på deg selv og andre.

3. Begrens bruken av sosiale medier – Alt du ser på sosiale medier er ikke sant. Et bilde forteller ikke hvordan vedkommende har det i virkeligheten.

4. Finn andre arrangementer – I lokal samfunnet er det alltid et arrangement som kan deltas på. Bli kjent med nye og kanskje noen er i den samme situasjonen som deg?


Her kommer også noen tips til deg som ønsker å glede noen andre:

1. Del gode tanker du tenker om andre med de det gjelder

2. Inkluder noen du vet har det ensomt eller har det litt vanskelig

3. Møt mennesker med et ønske om å skape gode minner – prioriter og senk forventninger


Uansett om du er den som gruer deg eller den som gleder deg til jul – Ikke glem å nyte høytiden. Du gjør ditt beste, og ingen kan be om noe mer enn det.

Be om hjelp og snakk med andre.


God jul og godt nyttår fra Jentevakta!24 visninger
  • Jentevakta

8 tips for å unngå at høsten, mørket og det dårlige været tar over hverdagen din

Foto: Unsplash


Høsten er en tid hvor det gjerne skjer mange endringer på en gang. Ved tidlig høst begynner man kanskje på en ny skole, skal ha nye fag, møter nye folk og får nye venner. Været skifter, og slår om fra deilig varm sol og mild bris, til mørke skyer, regn og vind som sender deg flyvende bortover gaten. Misforstå meg rett, jeg liker egentlig høsten. Trærne skifter farge, hele naturen dekoreres i nyanser av oransje, gult, rødt og brunt, og jeg kan endelig finne fram både strikkagensere og lange kåper. Det lanseres nye program på TV, seriene mine kommer med flere sesonger og ikke minst slipper flere artister ny musikk.


Høsten er en tid for både positiver og negativer, slik som egentlig hele resten av året også er - men om høsten, og særlig mot vinteren, så skjer det noe med ganske mange av oss. Når vi snur klokka én time tilbake og ser sola mindre og mindre for hver dag som går, da skjer det noe med oss. Det blir mørkere om morgenene, og dermed også vanskeligere å komme seg opp av senga. På vei til skolen er det nærmest like mørkt som da du la deg, og det gjør noe med humøret.

Hvis du er en som merker at ting blir litt tyngre når høsten kommer og mørket faller på, da vil jeg du skal lese videre – for jeg har noen tips til deg!


1. Oppsøk dagslys når du kan

Mørket kan påvirke både kropp og sinn, og lys og mørke er med på å regulere døgnrytmen din. Når dagene blir mørkere kan det påvirke døgnrytmen og gjøre deg trøttere enn om sommeren. Gå en tur ut når det fremdeles er dagslys, i en pause, fritime eller ellers i løpet av dagen, så får du både lys og frisk luft. To fluer i en smekk!


2. Vær med mennesker som gir deg energi

Vær sosial med familie og venner, finn på noe gøy og le sammen. Det å sitte alene inne hvis dagen allerede har vært tung, hjelper lite. Ved å finne på noe med folk du er glad i vil du mest sannsynlig komme i bedre humør og føle deg mer opplagt, og det kan være med på å motvirke trøtthet.


3. Gi deg selv pauser og sett av tid til noe du synes er gøy

Det kan hende du har mye lekser å gjøre eller mange prøver/eksamener å øve til i løpet av høsten, men det er viktig at du gir deg selv pauser. Hjelp deg selv til en litt bedre hverdag ved å sette av tid til å høre på musikk, se på serie, lese en bok, gå på kino elle gjøre noe annet som gjør deg glad.


4. Fysisk aktivitet

Når det blir mørkere og kaldere frister det kanskje ikke like mye å gå ut døren for å dra på trening, men fysisk aktivitet kan være med på å gjøre deg både mer opplagt og i bedre humør. Du trenger ikke pushe deg selv alt for hardt, men en gåtur, en liten økt på treningssenter eller en fotballtrening med laget kan gjøre deg godt. Gjør en avtale med en venn, så blir terskelen for å holde seg hjemme høyere.


5. Etabler en god døgnrytme

Prøv å ikke legg deg for sent og prøv å stå opp til cirka samme tid hver morgen, selv når du ikke har noe spesielt å gjøre. Sover du for lite eller for dårlig, kan det gå ut over konsentrasjon og humør.


6. Sørg for å få i deg nok og riktig mat

Et godt kosthold og regelmessige måltider er viktig for å holde kroppen i gang, blant annet for stabilt blodsukker, men også for å opprettholde konsentrasjon, prestasjon, helse og velvære. Det er viktig at man ikke går rundt og er sulten, og at man også passer på å få i seg både frukt og grønnsaker.


7. Fokuser på én ting av gangen

Hvis du har mye skolearbeid som må gjøres, er det viktig at du ikke prøver å gape over alt med en gang. Sett deg delmål for hva du ønsker å bli ferdig med først, kanskje prioriter det som har tidligst frist, gi deg selv et tidsrom hvor du fokuserer på å gjøre mest mulig, før du gir deg selv en velfortjent pause.


8. Snakk med noen hvis det blir for tungt

Sist, men absolutt ikke minst; kommunikasjon! Hvis du kjenner at hverdagen blir tung eller dyster, er det viktig at du snakker med noen du er glad i eller føler deg trygg på. Du er nok helt sikkert ikke alene om å kjenne at vinterhalvåret kan være tungt, og kanskje kan dere hjelpe hverandre til å få det bedre. Vi i Jentevakta er også her for deg hvis du trenger noen å prate med!
Kilder:

https://utforsksinnet.no/hosten-arets-sondag-takle-hostdepresjon/

https://www.byas.no/aktuelt/i/g7jer1/sliter-hoestmoerket-paa-humoeret36 visninger
  • Jentevakta

Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.


Dette er temaet for Verdensdagen for psykisk helse 2021. Verdensdagen markeres 10. oktober hvert år, i 150 land over hele verden. I løpet av denne uka vil ulike lag, foreninger, kommuner, bedrifter, skoler, frivillige og mange fler være med på å markere viktigheten av denne dagen med stands, workshops, foredrag og markering i sosiale medier.


Det er ingen tvil om at livet har vært vanskelig for mange under pandemien. Mange av oss har kjent på ensomhet, fortvilelse, rådvillhet, tankekaos, redsel og usikkerhet. Pandemien har helt klart påvirket hver og en av oss, den ene eller den andre veien. Noen har kjent på vonde følelser i mindre grad, andre har virkelig fått merke psykisk uhelse på kropp og sinn.


Studentenes helse- og trivselsundersøkelse 2021 viser oss ekstremt skremmende tall. Vi vet at mange av dere som følger oss er yngre enn studenter, men vi tror at disse tallene kan stemme for fler enn bare studentene.


Antallet studenter med høyt nivå psykiske plager har økt fra hver 6. student (2010) til nesten halvparten i 2021.


Én av fem studenter svarer at de har skadet seg selv med vilje, og like mange svarer at de har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv.

4% svarer at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

44% savner ofte/svært ofte noen å være sammen med.


24% føler seg ofte/svært ofte utenfor.


37% føler seg ofte/svært ofte isolert.


studenter har ofte/svært ofte følt seg ensom.


Rapporten kan lastes ned her.


Ulike undersøkelser og aviser har skrevet om at unge voksne har slitt mest under pandemien, med en dramatisk økning av både ensomhet, angst og depresjoner.


Selv om samfunnet har åpnet igjen og instagramfeeden er full av latter, fest og sosiale sammenkomster, må vi ikke glemme at gjenåpningen ikke er sånn for alle. Mange av oss hadde ikke noen nære venner før og under pandemien - og heller ikke etter. Det kan føles ekstra sårt og tungt når det virker som at alle andre er ute og koser seg. For andre sitter det vonde fra pandemien fortsatt i kropp og sinn - kanskje er det ikke like lett å hoppe tilbake til hverdagen. For andre har små, vonde tanker vokst seg store og overvelmende under pandemien. De mørke tankene forsvinner ikke selv om meteren forsvinner og man kan reise igjen.


Vi vet at det er vondt.

Vi vet at mange strever, både unge og gamle.

Og det vil vi være med på å gjøre noe med.

Vi er her for deg.


Jentevakta er en chat- og telefontjeneste for deg som trenger noen å snakke med. Vi er her for deg mandag-torsdag, 19-22. Hvis du trenger noen å snakke med NÅ, er Mental Helses Nødtelefon på tlf 116 123 døgnåpen.


Vi ønsker gjennom markeringen av verdensdagen å vise at det ikke er farlig å dele tankene sine med andre. Det må bli mye enklere å snakke åpent om psykisk helse. Vi ønsker mindre tabu rundt psykiske utfordringer, og at vi skal få et bedre og rausere samfunn. Det er vanlig å ha det vanskelig i perioder av livet, og vi vet at det er ekstra mange akkurat nå.


Kanskje kjenner du noen som har hatt det ekstra vanskelig under pandemien?

Kanskje har pandemien påvirket deg, på godt eller vondt?

Har du en venn du ikke har snakket med på lenge, som du har tenkt på å sende en melding en stund?


Jeg tror at mange av oss som har hatt det vanskelig, husker godt den gangen noen spurte en ekstra gang eller gjorde det lille ekstra for oss. Den personen som tør å spørre "hvordan har du det, egentlig?" kan utgjøre en enorm forskjell.


Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.


Stor klem fra oss i Jentevakta


Kilder:

Psykologisk.no

Studentenes helse og trivselsundersøkelse 2021

Verdensdagen sin nettside Verdensdagen - årets tema

28 visninger
1
2