Søk
  • Jentevakta

8 tips for å unngå at høsten, mørket og det dårlige været tar over hverdagen din

Foto: Unsplash


Høsten er en tid hvor det gjerne skjer mange endringer på en gang. Ved tidlig høst begynner man kanskje på en ny skole, skal ha nye fag, møter nye folk og får nye venner. Været skifter, og slår om fra deilig varm sol og mild bris, til mørke skyer, regn og vind som sender deg flyvende bortover gaten. Misforstå meg rett, jeg liker egentlig høsten. Trærne skifter farge, hele naturen dekoreres i nyanser av oransje, gult, rødt og brunt, og jeg kan endelig finne fram både strikkagensere og lange kåper. Det lanseres nye program på TV, seriene mine kommer med flere sesonger og ikke minst slipper flere artister ny musikk.


Høsten er en tid for både positiver og negativer, slik som egentlig hele resten av året også er - men om høsten, og særlig mot vinteren, så skjer det noe med ganske mange av oss. Når vi snur klokka én time tilbake og ser sola mindre og mindre for hver dag som går, da skjer det noe med oss. Det blir mørkere om morgenene, og dermed også vanskeligere å komme seg opp av senga. På vei til skolen er det nærmest like mørkt som da du la deg, og det gjør noe med humøret.

Hvis du er en som merker at ting blir litt tyngre når høsten kommer og mørket faller på, da vil jeg du skal lese videre – for jeg har noen tips til deg!


1. Oppsøk dagslys når du kan

Mørket kan påvirke både kropp og sinn, og lys og mørke er med på å regulere døgnrytmen din. Når dagene blir mørkere kan det påvirke døgnrytmen og gjøre deg trøttere enn om sommeren. Gå en tur ut når det fremdeles er dagslys, i en pause, fritime eller ellers i løpet av dagen, så får du både lys og frisk luft. To fluer i en smekk!


2. Vær med mennesker som gir deg energi

Vær sosial med familie og venner, finn på noe gøy og le sammen. Det å sitte alene inne hvis dagen allerede har vært tung, hjelper lite. Ved å finne på noe med folk du er glad i vil du mest sannsynlig komme i bedre humør og føle deg mer opplagt, og det kan være med på å motvirke trøtthet.


3. Gi deg selv pauser og sett av tid til noe du synes er gøy

Det kan hende du har mye lekser å gjøre eller mange prøver/eksamener å øve til i løpet av høsten, men det er viktig at du gir deg selv pauser. Hjelp deg selv til en litt bedre hverdag ved å sette av tid til å høre på musikk, se på serie, lese en bok, gå på kino elle gjøre noe annet som gjør deg glad.


4. Fysisk aktivitet

Når det blir mørkere og kaldere frister det kanskje ikke like mye å gå ut døren for å dra på trening, men fysisk aktivitet kan være med på å gjøre deg både mer opplagt og i bedre humør. Du trenger ikke pushe deg selv alt for hardt, men en gåtur, en liten økt på treningssenter eller en fotballtrening med laget kan gjøre deg godt. Gjør en avtale med en venn, så blir terskelen for å holde seg hjemme høyere.


5. Etabler en god døgnrytme

Prøv å ikke legg deg for sent og prøv å stå opp til cirka samme tid hver morgen, selv når du ikke har noe spesielt å gjøre. Sover du for lite eller for dårlig, kan det gå ut over konsentrasjon og humør.


6. Sørg for å få i deg nok og riktig mat

Et godt kosthold og regelmessige måltider er viktig for å holde kroppen i gang, blant annet for stabilt blodsukker, men også for å opprettholde konsentrasjon, prestasjon, helse og velvære. Det er viktig at man ikke går rundt og er sulten, og at man også passer på å få i seg både frukt og grønnsaker.


7. Fokuser på én ting av gangen

Hvis du har mye skolearbeid som må gjøres, er det viktig at du ikke prøver å gape over alt med en gang. Sett deg delmål for hva du ønsker å bli ferdig med først, kanskje prioriter det som har tidligst frist, gi deg selv et tidsrom hvor du fokuserer på å gjøre mest mulig, før du gir deg selv en velfortjent pause.


8. Snakk med noen hvis det blir for tungt

Sist, men absolutt ikke minst; kommunikasjon! Hvis du kjenner at hverdagen blir tung eller dyster, er det viktig at du snakker med noen du er glad i eller føler deg trygg på. Du er nok helt sikkert ikke alene om å kjenne at vinterhalvåret kan være tungt, og kanskje kan dere hjelpe hverandre til å få det bedre. Vi i Jentevakta er også her for deg hvis du trenger noen å prate med!
Kilder:

https://utforsksinnet.no/hosten-arets-sondag-takle-hostdepresjon/

https://www.byas.no/aktuelt/i/g7jer1/sliter-hoestmoerket-paa-humoeret33 visninger

Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.


Dette er temaet for Verdensdagen for psykisk helse 2021. Verdensdagen markeres 10. oktober hvert år, i 150 land over hele verden. I løpet av denne uka vil ulike lag, foreninger, kommuner, bedrifter, skoler, frivillige og mange fler være med på å markere viktigheten av denne dagen med stands, workshops, foredrag og markering i sosiale medier.


Det er ingen tvil om at livet har vært vanskelig for mange under pandemien. Mange av oss har kjent på ensomhet, fortvilelse, rådvillhet, tankekaos, redsel og usikkerhet. Pandemien har helt klart påvirket hver og en av oss, den ene eller den andre veien. Noen har kjent på vonde følelser i mindre grad, andre har virkelig fått merke psykisk uhelse på kropp og sinn.


Studentenes helse- og trivselsundersøkelse 2021 viser oss ekstremt skremmende tall. Vi vet at mange av dere som følger oss er yngre enn studenter, men vi tror at disse tallene kan stemme for fler enn bare studentene.


Antallet studenter med høyt nivå psykiske plager har økt fra hver 6. student (2010) til nesten halvparten i 2021.


Én av fem studenter svarer at de har skadet seg selv med vilje, og like mange svarer at de har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv.

4% svarer at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

44% savner ofte/svært ofte noen å være sammen med.


24% føler seg ofte/svært ofte utenfor.


37% føler seg ofte/svært ofte isolert.


studenter har ofte/svært ofte følt seg ensom.


Rapporten kan lastes ned her.


Ulike undersøkelser og aviser har skrevet om at unge voksne har slitt mest under pandemien, med en dramatisk økning av både ensomhet, angst og depresjoner.


Selv om samfunnet har åpnet igjen og instagramfeeden er full av latter, fest og sosiale sammenkomster, må vi ikke glemme at gjenåpningen ikke er sånn for alle. Mange av oss hadde ikke noen nære venner før og under pandemien - og heller ikke etter. Det kan føles ekstra sårt og tungt når det virker som at alle andre er ute og koser seg. For andre sitter det vonde fra pandemien fortsatt i kropp og sinn - kanskje er det ikke like lett å hoppe tilbake til hverdagen. For andre har små, vonde tanker vokst seg store og overvelmende under pandemien. De mørke tankene forsvinner ikke selv om meteren forsvinner og man kan reise igjen.


Vi vet at det er vondt.

Vi vet at mange strever, både unge og gamle.

Og det vil vi være med på å gjøre noe med.

Vi er her for deg.


Jentevakta er en chat- og telefontjeneste for deg som trenger noen å snakke med. Vi er her for deg mandag-torsdag, 19-22. Hvis du trenger noen å snakke med NÅ, er Mental Helses Nødtelefon på tlf 116 123 døgnåpen.


Vi ønsker gjennom markeringen av verdensdagen å vise at det ikke er farlig å dele tankene sine med andre. Det må bli mye enklere å snakke åpent om psykisk helse. Vi ønsker mindre tabu rundt psykiske utfordringer, og at vi skal få et bedre og rausere samfunn. Det er vanlig å ha det vanskelig i perioder av livet, og vi vet at det er ekstra mange akkurat nå.


Kanskje kjenner du noen som har hatt det ekstra vanskelig under pandemien?

Kanskje har pandemien påvirket deg, på godt eller vondt?

Har du en venn du ikke har snakket med på lenge, som du har tenkt på å sende en melding en stund?


Jeg tror at mange av oss som har hatt det vanskelig, husker godt den gangen noen spurte en ekstra gang eller gjorde det lille ekstra for oss. Den personen som tør å spørre "hvordan har du det, egentlig?" kan utgjøre en enorm forskjell.


Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.


Stor klem fra oss i Jentevakta


Kilder:

Psykologisk.no

Studentenes helse og trivselsundersøkelse 2021

Verdensdagen sin nettside Verdensdagen - årets tema

26 visninger
  • Jentevakta

Hei du!

Høsten er på vei og Norge har åpnet igjen. For mange av oss betyr det at vi kan møte nye mennesker. Noen av oss er til og med så heldige at vi finner noen vi har lyst til å ha sex med! Da er det et par ting som er viktige å huske på, og en av de tingene vil vi skrive om i dag - nemlig det å ha trygg sex!


Har du hørt om kondomen før?

Vet du hva kondomer beskytter mot?

Men har du hørt om slikkelappen før? Kanskje ikke?


Vi i jentejakta vet (og heier på!!) at jenter har sex med jenter, gutter har sex med gutter, jenter har sex med gutter, gutter har sex med ikke-binære, ikke-binære har sex med jenter, og at alle kjønn kan ha sex med hverandre!

(Så lenge alle parter vil, såklart ❤️🧡💛💚💙💜)


Problemet er bare at kondomen, som de fleste kjenner til, kun beskytter ved penetrerende sex, der den sitter på penis. Derfor ville vi skrive et lite innlegg om slikkelappen! Vi synes den burde få mye mer oppmerksomhet enn den får.


Seksuelt overførbare sykdommer kan smitte mellom alle kjønn, både ved penetrering i vagina eller anus, ved suging, ved fingring og ved slikking. Vet du at du f.eks kan få herpes eller klamydia ved oralsex? Da er slikkelappen gull verdt. Dessverre er ikke slikelapper like lett å få tak i som kondomer - men - du kan lage slikkelapp ut av kondomen! Hold deg fast og se hvordan her:Altså:

Ved penetrerende sex kan du bruke kondomen som vanlig. Ved slikking kan du:

  1. Åpne kondomet

  2. Klippe av tuppen (ikke rull ut!)

  3. Klipp over langsidene av kondomen mens den enda er rullet sammen

  4. Rull ut den firkantede lappen

  5. Legg slikkelappen der du vil slikke, og voila 🤌🏼
(Bilde lånt av RFSU, kilde nederst)


Et godt tips er å bruke vannbasert glidemiddel før man legger slikkelappen på, da holder den seg bedre på plass. Husk også å slikke på samme side av lappen hele tiden!Vi ønsker deg gode, trygge sexopplevelser med den eller de du ønsker å dele det med <3 Uansett om det innebærer penetrering, slikking, fingring eller helt andre ting 🥰

Klem fra oss i Jentevakta

Ps. Den 10. oktober markerer vi verdensdagen for psykisk helse. Vi i Jentevakta vil stå på stand i Nordre gate i Trondheim lørdag 9. oktober fra 10-18. Kom innom for å si hei, ha en prat om psykisk helse, få merch fra verdensdagen eller gratis kondomer!

Kilder:

https://www.rfsu.com/no/seksualopplysning/slikkelapp/

https://www.ung.no/Sex/4071_Hva_er_en_slikkelapp.html

40 visninger
1
2