Søk

Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.


Dette er temaet for Verdensdagen for psykisk helse 2021. Verdensdagen markeres 10. oktober hvert år, i 150 land over hele verden. I løpet av denne uka vil ulike lag, foreninger, kommuner, bedrifter, skoler, frivillige og mange fler være med på å markere viktigheten av denne dagen med stands, workshops, foredrag og markering i sosiale medier.


Det er ingen tvil om at livet har vært vanskelig for mange under pandemien. Mange av oss har kjent på ensomhet, fortvilelse, rådvillhet, tankekaos, redsel og usikkerhet. Pandemien har helt klart påvirket hver og en av oss, den ene eller den andre veien. Noen har kjent på vonde følelser i mindre grad, andre har virkelig fått merke psykisk uhelse på kropp og sinn.


Studentenes helse- og trivselsundersøkelse 2021 viser oss ekstremt skremmende tall. Vi vet at mange av dere som følger oss er yngre enn studenter, men vi tror at disse tallene kan stemme for fler enn bare studentene.


Antallet studenter med høyt nivå psykiske plager har økt fra hver 6. student (2010) til nesten halvparten i 2021.


Én av fem studenter svarer at de har skadet seg selv med vilje, og like mange svarer at de har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv.

4% svarer at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

44% savner ofte/svært ofte noen å være sammen med.


24% føler seg ofte/svært ofte utenfor.


37% føler seg ofte/svært ofte isolert.


studenter har ofte/svært ofte følt seg ensom.


Rapporten kan lastes ned her.


Ulike undersøkelser og aviser har skrevet om at unge voksne har slitt mest under pandemien, med en dramatisk økning av både ensomhet, angst og depresjoner.


Selv om samfunnet har åpnet igjen og instagramfeeden er full av latter, fest og sosiale sammenkomster, må vi ikke glemme at gjenåpningen ikke er sånn for alle. Mange av oss hadde ikke noen nære venner før og under pandemien - og heller ikke etter. Det kan føles ekstra sårt og tungt når det virker som at alle andre er ute og koser seg. For andre sitter det vonde fra pandemien fortsatt i kropp og sinn - kanskje er det ikke like lett å hoppe tilbake til hverdagen. For andre har små, vonde tanker vokst seg store og overvelmende under pandemien. De mørke tankene forsvinner ikke selv om meteren forsvinner og man kan reise igjen.


Vi vet at det er vondt.

Vi vet at mange strever, både unge og gamle.

Og det vil vi være med på å gjøre noe med.

Vi er her for deg.


Jentevakta er en chat- og telefontjeneste for deg som trenger noen å snakke med. Vi er her for deg mandag-torsdag, 19-22. Hvis du trenger noen å snakke med NÅ, er Mental Helses Nødtelefon på tlf 116 123 døgnåpen.


Vi ønsker gjennom markeringen av verdensdagen å vise at det ikke er farlig å dele tankene sine med andre. Det må bli mye enklere å snakke åpent om psykisk helse. Vi ønsker mindre tabu rundt psykiske utfordringer, og at vi skal få et bedre og rausere samfunn. Det er vanlig å ha det vanskelig i perioder av livet, og vi vet at det er ekstra mange akkurat nå.


Kanskje kjenner du noen som har hatt det ekstra vanskelig under pandemien?

Kanskje har pandemien påvirket deg, på godt eller vondt?

Har du en venn du ikke har snakket med på lenge, som du har tenkt på å sende en melding en stund?


Jeg tror at mange av oss som har hatt det vanskelig, husker godt den gangen noen spurte en ekstra gang eller gjorde det lille ekstra for oss. Den personen som tør å spørre "hvordan har du det, egentlig?" kan utgjøre en enorm forskjell.


Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.


Stor klem fra oss i Jentevakta


Kilder:

Psykologisk.no

Studentenes helse og trivselsundersøkelse 2021

Verdensdagen sin nettside Verdensdagen - årets tema

23 visninger
  • Jentevakta

Hei du!

Høsten er på vei og Norge har åpnet igjen. For mange av oss betyr det at vi kan møte nye mennesker. Noen av oss er til og med så heldige at vi finner noen vi har lyst til å ha sex med! Da er det et par ting som er viktige å huske på, og en av de tingene vil vi skrive om i dag - nemlig det å ha trygg sex!


Har du hørt om kondomen før?

Vet du hva kondomer beskytter mot?

Men har du hørt om slikkelappen før? Kanskje ikke?


Vi i jentejakta vet (og heier på!!) at jenter har sex med jenter, gutter har sex med gutter, jenter har sex med gutter, gutter har sex med ikke-binære, ikke-binære har sex med jenter, og at alle kjønn kan ha sex med hverandre!

(Så lenge alle parter vil, såklart ❤️🧡💛💚💙💜)


Problemet er bare at kondomen, som de fleste kjenner til, kun beskytter ved penetrerende sex, der den sitter på penis. Derfor ville vi skrive et lite innlegg om slikkelappen! Vi synes den burde få mye mer oppmerksomhet enn den får.


Seksuelt overførbare sykdommer kan smitte mellom alle kjønn, både ved penetrering i vagina eller anus, ved suging, ved fingring og ved slikking. Vet du at du f.eks kan få herpes eller klamydia ved oralsex? Da er slikkelappen gull verdt. Dessverre er ikke slikelapper like lett å få tak i som kondomer - men - du kan lage slikkelapp ut av kondomen! Hold deg fast og se hvordan her:Altså:

Ved penetrerende sex kan du bruke kondomen som vanlig. Ved slikking kan du:

  1. Åpne kondomet

  2. Klippe av tuppen (ikke rull ut!)

  3. Klipp over langsidene av kondomen mens den enda er rullet sammen

  4. Rull ut den firkantede lappen

  5. Legg slikkelappen der du vil slikke, og voila 🤌🏼
(Bilde lånt av RFSU, kilde nederst)


Et godt tips er å bruke vannbasert glidemiddel før man legger slikkelappen på, da holder den seg bedre på plass. Husk også å slikke på samme side av lappen hele tiden!Vi ønsker deg gode, trygge sexopplevelser med den eller de du ønsker å dele det med <3 Uansett om det innebærer penetrering, slikking, fingring eller helt andre ting 🥰

Klem fra oss i Jentevakta

Ps. Den 10. oktober markerer vi verdensdagen for psykisk helse. Vi i Jentevakta vil stå på stand i Nordre gate i Trondheim lørdag 9. oktober fra 10-18. Kom innom for å si hei, ha en prat om psykisk helse, få merch fra verdensdagen eller gratis kondomer!

Kilder:

https://www.rfsu.com/no/seksualopplysning/slikkelapp/

https://www.ung.no/Sex/4071_Hva_er_en_slikkelapp.html

37 visninger
  • Jentevakta

Vi går igjen mot en sommer som mange skal tilbringe hjemme og innenfor landegrensene. Det må vi gjøre det beste ut av! Derfor har vi i Jentevakta samlet 14 tips til ting å finne på hjemme i ferien.

hva gjøre i sommerferien
Photo by Antonino Visalli on Unsplash

1. Plukke, presse og tørke blomster - Legg nyplukkede blomster mellom to avissider, og legg dem i press under noen tunge bøker. La de ligge slik og tørke noen dager. Bruk de ferdig tørkede blomstene til å lage vakre kort eller bokmerker, ved å legge blomstene på litt tykt papir, og dekke dem med kontaktpapir.


2. Bli blodgiver - En halv liter blod kan redde tre menneskeliv! Undersøk om du kan bli blodgiver i din nærmeste blodbank (sykehus). Det er frivillig og gratis å gi blod, og kan gjøres ca. fire ganger i året. Det er 18 års aldersgrense.


3. Sommerjobb - Enten du allerede har en deltidsjobb, ønsker et sommervikariat eller kan tenke deg å jobbe frivillig i sommer, finnes det masse muligheter for å arbeide hele eller deler av sommerferien. Søk på jobber du synes høres interessante ut, f.eks. sykehjem, vedlikeholdsarbeid i kommunen (plenklipping, maling osv.), resepsjonistjobb, rideleir, butikkjobb eller annet. Om du heller vil jobbe frivillig kan du f.eks. kontakte frivillighetssentralen eller dyrebeskyttelsen der du bor, bidra på kulturarrangementer (konserter, festivaler, turistaktiviteter osv.) eller lete litt på internett for å finne et frivillig verv som passer akkurat deg.


4. Skriv brev - Når var sist besteforeldrene dine fikk noe annet enn regninger og reklame i posten? Bruk litt tid på å lage et håndskrevet brev og overrask noen du er glad i.


5. Turist i egen by - Har du besøkt alle museene, festningene, turstiene, restaurantene, øyene, aktivitetsparkene, de botaniske hagene og vannene der du bor? Garantert ikke! Oppdag nærmiljøet på nytt ved å leke turist i egen by!


feminism
Photo by Vika Aleksandrova on Unsplash

6. Frigjøringsøvelse - Bruk sommeren til å utfordre problematiske idealer, press eller sider av samfunnet. Bare du vet hva som hindrer akkurat DEG i å være 100% fri, men noen eksempler på frigjøringsøvelser kan være å ikke barbere seg, å tørre å si sin mening (i vennegjengen, debattinnlegg i avisen e.l.), sole seg toppløs, eller begynne med en ny hobby.
7. Treningsmål - Finn en treningsform du liker, sett deg et mål og bruk sommeren til å jobbe mot det. Yoga, løping, klatring, svømming, zumba, sykling, styrketrening, ballidrett, orientering, aerobic, riding, topptur.. Det finnes noe for enhver smak! Dette kan gjøres både alene eller sammen med andre.


8. Friluftsliv - I Norge tilhører naturen alle. Og i løpet av to år med korona har flere og flere lært seg å ta i bruk landet vårt og alt det har å by på. Fottur, natursti, telttur og hengekøyetur har blitt veldig populært, og det er ingen tvil om at frisk luft i naturskjønne omgivelser gjør underverker for både kropp og sjel! Bruk naturen i ditt nærområde for alt den er verd. Ut på tur, aldri sur!


9. Håndarbeid - På regnværsdager kan det være godt å sitte inne og bedrive tiden med noe praktisk og kreativt. Kanskje du kan prøve deg på å strikking, hekling, sying eller maling i sommer? Eller hva med å lage såper eller lys i ulike farger, dufter og fasonger? Med et søk på internett finner du raskt ut hvordan, hvis du ikke har en slektning eller venn som kan lære bort.


frivillig arbeid
Photo by Roman Synkevych on Unsplash

10. Engasjer deg frivillig eller politisk - Hva brenner du for? Finn en organisasjon som kjemper for dine hjertesaker, eller sett deg inn i partiprogrammet til ulike politiske parti før høstens valg. Det er kult å være informert og engasjert!11. Lag nye spillelister


12. Hageaktiviteter - Kubb, natursti, badminton, balansere på line, hesteskokasting, ballspill.. kun fantasien setter grenser. Har du ikke hage kan disse aktivitetene også fint gjennomføres i en park eller på stranda.


13. Vedlikeholdsabeid - Snekre, mal eller klipp plen hjemme hos deg selv, besteforeldre, en nabo eller andre som trenger hjelp.


buldring
Photo by yns plt on Unsplash

14. Klatring eller buldring - Besøk en klatrepark eller et klatresenter og utfordre deg selv litt. Særlig buldring er en lavterskelaktivitet man kan prøve helt uten forkunnskaper, og mange steder selger dagspass inkl. alt nødvendig utstyr. Man får brukt kroppen godt, og samtidig kjent litt på adrenalinet som kommer av å klatre høyt over bakken.
ØNSKER DERE EN RIKTIG GOD SOMMER!

KLEM FRA JENTEVAKTA.

36 visninger
1
2