Søk
  • Jentevakta

Nå som verden er i krise, er det mye som er ute av vår kontroll. Det er alt fra økonomiske utfordringer, til skole, jobb og viktigst av alt oss selv. Noen har med tiden klart å kontrollere tanker og utfordringer ved å prioritere andre ting, men det er likevel vanskelig å skjule at dette er en krevende tid.


Jeg må ærlig innrømme at jeg har tatt friheten for gitt fram til nå. Jeg er ikke vant til unntakstilstander hvor jeg må følge regler og råd om hvordan jeg skal oppføre meg utenfor mitt hjem. I en slik merkelig og isolerende tid, kan det bli ekstra ensomt og vanskelig for de som sliter med angst. Mange har mistet kontrollen, og hele situasjonen gjør oss mer sårbare. Det er nye oppdateringer, nye tiltak og nye råd over alt. Det blir rett og slett for mye.


Angst og depresjoner er noe som ikke blir fokus i denne situasjonen. Det er likevel noe vi alle opplever i forskjellig grad hver dag. Mange spørsmål og tanker fører til bekymringer - det hadde vært fint å høre at man ikke er alene. Derfor vil jeg fortelle deg at DU ikke er alene og dette kommer til å ordne seg. Dette er en krevende tid. Det er lov å si man er redd. Det er lov å føle frustrasjon og maktesløs. Det er lov å ta ting i eget tempo, men husk på alvoret i denne situasjonen. Gjør det som er best for deg og de rundt deg. Jeg, du og vi alle må ta vare på oss selv og hverandre. Vi er sammen om dette!


Det er vanskelig å håndtere denne situasjonen, både med tanke på viruset og tankene i hodet. For å kontrollere tankene slik at de ikke blir altoppslukende, er det viktig å akseptere det som er her og nå. Akseptere at dette er en vanskelig situasjon. Akseptere at det er greit å ikke ha kontroll. Akseptere at vi ikke kan styre det som skjer. Det som er viktigst er at selv om vi ikke kan kontrollere denne merkelige tiden, kan vi velge HVORDAN vi skal forholde oss til den. For mange er dette vanskelig, men en viktig innrømmelse.DU ER IKKE ALENE!


Jentevakta la ut tips/oppmuntringer på insta story i uken før påske, se gjerne tilbake på dem i høydepunktene! Prøv å finne noe som gir positiv energi i all negativiteten. Prøv å gjøre ting som gir deg små gleder og lyser opp dagen. Du må også huske på at Jentevakta er tilgjengelig på chat og telefon mandag til torsdag kl.19-22.

3 visninger
  • Jentevakta


15.april er fristen for å søke høyere utdanning gjennom Samordna opptak. Selv om vi er inne i en annerledes tid er det viktig å tenke fremover og holde motivasjonen oppe. Mange av dere skal kanskje søke studier for første gang, og da er det mange spørsmål som melder seg. Hva vil jeg bli? Hva vil jeg studere? Hvor vil jeg bo? Hvordan bestemmer jeg meg?

Selv har jeg tatt valg, og ombestemt meg. Å finne ut hva man vil bli og hva man vil gjøre med livet sitt er en læringsprosess. Det er ikke alltid sånn at det som er riktig for vennene dine er riktig for deg. Man må prøve og kanskje feile for å finne ut hva som føles riktig. For hvem er det egentlig som vet hva de vil gjøre resten av livet når man er 19 år?

Jeg begynte på et studie jeg tenkte var fornuftig, etablerte meg en god vennegjeng og studerte iherdig. Likevel var det noe som føltes feil. Fagene engasjerte meg ikke, og jeg følte at noe var grunnleggende feil. Halvveis ut i første semester av studiet bestemte jeg meg for å oppsøke karriereveileder. De fleste fylker tilbyr gratis karriereveiledning, du kan finne frem til det ved å gjøre et raskt søk på Google med karriereveiledning + fylke. I mitt fylke, Viken, bestilte jeg karriereveiledning her: https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-som-voksen/karriereveiledning/

Hos veilederen kartla vi mine interesser, hva som motiverer meg og hva jeg synes er spennende å lære om. Jeg tok eksamen til jul som planlagt, og jobbet et halv år på barneskole. I april søkte jeg opptak på det studiet jeg går nå, som jeg fant frem til ved hjelp av karriereveilederen. Heldigvis klaffet det perfekt denne gangen, og jeg stortrives på studiet.

Nå som du skal søke opptak til studier er det noen ting som er viktig å huske på:

- Søk masse forskjellig! Søknadsfristen er 15.april men du kan omprioritere studieønskene dine helt frem til 1.juli.

- Tenk over hva du synes er spennende og les deg opp på forskjellige studier på: https://utdanning.no/interesseoversikt#/utdanninger/

- Regn ut karaktersnittet ditt med karakterkalkulatoren for å finne ut hvilke studier du kan komme inn på: https://utdanning.no/karakterkalkulator/#/

- Ikke gode nok karakterer til å komme inn på det du ønsker? Sjekk om du kan studere det samme andre steder i landet, eller om du eventuelt kan ta opp noen fag for å forbedre karaktersnittet ditt.

Man er aldri for gammel for å studere!

Er du ikke klar enda? Ta deg et friår, gjør noe du liker: Reis, jobb, dra i forsvaret eller på folkehøyskole. Det viktigste er at du finner frem til et studie som gir deg mestring, glede og inspirasjon! Studietiden er en fantastisk flott tid i livet, så senk skuldrene og gled deg!

Og husk, det er ingen skam å snu!PS: Har dere fått med dere at vi poster små tips og oppmuntringer hver dag på story på Instagram og Facebook? Sjekk det ut da vel!


Stor klem fra alle oss i Jentevakta

18 visninger

Hei <3 Vi er alle sammen i en litt rar situasjon for tiden. På grunn av corona-viruset må mange av oss jobbe hjemmefra da skoler og mange arbeidsplasser er stengt, og vi skal være minst mulig sosiale, derfor vi bruker rett og slett mye tid hjemme. Det kan være vanskelig å både få tiden til å gå og å finne på ting å gjøre innendørs. Her kommer det derfor 10 tips til ting man kan gjøre i disse tider:

1. Arranger quiz med venner på FaceTime/ videochat på Facebok eller SnapChat

2. Lær deg å strikke

3. Les bøker

4. Last ned et spill (gjerne et du kan spille med andre)

5. Gå deg en tur hver dag

6. Bruk stua som treningsstudio og møbler som treningsapparat (det florerer av gode hjemmetreningsvideoer på Internett i disse dager)

7. Bak masse godt og spis med god samvittighet

8. Ta deg tid til å ringe noen du ellers ikke hadde hatt tid til å ringe så ofte (for eksempel besteforeldre)

9. Rydd i skuffer som sårt trenger det eller i klesskapet som er fullt av klær du egentlig ikke bruker eller trenger

10. Og sist men ikke minst: vask hendene dine ofte!

Selv om Jentevakta dessverre holder stengt på ubestemt tid, finnes det andre hjelpetelefoner du kan benytte deg av. Mental Helses Hjelpetelefon (tlf. 116 123) og Kirkens SOS (tlf. 22 40 00 40) holder åpent hele døgnet <3

Husk at vi er sammen om dette! Pass på dere selv, så snakkes vi snart igjen <3

52 visninger