top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Det er alltid lov å snu

Et viktig tema knyttet til sex er samtykke. Skal man ha sex skal begge parter gi tydelig uttrykk for at dette er noe man vil og ønsker. Kun da blir sex noe positivt som kan gi følelse av nærhet, hygge og kos. Det er selve formålet med alle handlinger som kan knyttes til sex og det gjør samtykke til en kjempeviktig del av å være intim med et annet menneske.


Samtykke er derfor roten til alt godt med sex. Likevel viser undersøkelser at samtykke blir ikke alltid tatt hensyn til. Det er store mørketall knyttet til overgrep og ofte føler ofrene at de selv har skyld for at det ble samleie og for at de ikke klarte å si "nei". Noen ganger har ofrene også sagt "nei", men den andre parten tok ikke hensyn til manglende samtykke. Det skal ikke skje og hvis det er noen form for tvil at den ene parten ikke har lyst, så skal ikke sex skje. Dette er en regel uten unntak og noe alle skal respektere.


Samtykke til sex er heller ikke konstant. Det betyr at man kan når som helst endre mening. Det gjelder hvis man allerede har begynt å ta på hverandre, det gjelder mens man har sex, det gjelder før sex, det gjelder hvis man plutselig føler seg truet eller er i en ubehagelig situasjon og det gjelder når DU VIL. Dette er så viktig å huske og man må aldri gjennomføre noe selv om man har begynt. Man står nemlig aldri i gjeld når det kommer til sex, og det betyr at selv om man har blitt med noen hjem, selv om har hintet eller sagt at man vil ha sex, så skal man kun fortsette eller fullføre hvis man har lyst til det.


Jeg opplevde en gang en ubehagelig hendelse knyttet til nettopp dette. I fadderuka ble jeg med en fyr hjem. Jeg hadde tydelig sagt på forhånd at ingenting kom til å skje og at jeg kun ville snakke med han for å bli bedre kjent. Da vi kom hjem til han begynte vi å ta på hverandre og stemningen bygget seg oppover. Til tross dette følte jeg ikke for å gjøre noe mer så jeg sa "Det holder nå, jeg har ikke lyst til å gå lenger enn dette". Det ble utrolig dårlig mottatt. "Hvorfor ble du med meg hjem hvis du ikke ville gjøre noe med meg?" sa gutten. Mens jeg satt der ble jeg helt satt ut. Jeg hadde jo sagt tydelig at jeg ikke ville ligge med han, men likevel følte jeg meg ganske presset. Heldigvis klarte jeg å si nei til tross for at gutten virket utrolig skuffet og sur på meg. Det var ikke en lett situasjon, men i dag er jeg veldig glad for at jeg klarte å stå imot. Det er ikke alltid lett å si nei. I etterkant har jeg tenkt hvor umoden og ugrei denne gutten var, men da jeg satt der følte jeg meg veldig forvirret.

Heldigvis vant magefølelsen, og det er derfor det er så viktig å lytte til følelsene sine. Det skal respekteres uansett hva. Ingen unntak.


For å understreke betydningen av samtykke og sex har det blitt lagd en video kalt "Tea and consent". Den er verdt å se og viser hvor utrolig enkelt samtykke faktisk er. Har du lyst har du lov, har du ikke lyst så skal du ikke gjøre noe.

Vi i Jentevakta ønsker deg en kjempefin mandag. Og husk: Du skal kun gjøre det du har lyst til.


45 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Comments


bottom of page