17. mai er en dag med mange og store forventninger. Til tross for at vi fortsatt befinner oss i en spesiell hverdag med tanke på Covid-19, så er det stor sannsynlighet for at man vil se glade damer og menn i bunad, folk som spiser is, drikker champagne, festglad russ og skålende vennegjenger. For mange vil denne dagen være en fin dag fylt av festligheter, men den kan også være sår og ensom for andre... Kanskje har man ingen planer? Kanskje er man usikker på hvem man skal være med? Hva man skal gå med? eller kanskje man bare gruer seg?
Hvert år er det mange som sitter med en klump i magen når 17.mai nærmer seg fordi man ikke har noen å feire med. Det er en vond følelse som kan skape usikkerhet og ensomhet, og man får ofte et inntrykk om at man er helt alene om å føle på dette. Da er det viktig å huske på at det er mange som befinner seg i samme situasjon, selv om det ikke vises på sosiale medier. Mest sannsynlig vil Instagram, Facebook og Snapchat florere av bilder og videoer som viser smilende folk i bunader, vennegjenger, skåling og samlinger. Det gir en ensidig fremstilling av dagen der alt virker perfekt, men sånn er det jo egentlig sjeldent? Jeg vil derfor fortelle deg hva Instagram-feeden din ikke viser deg på 17.mai:
Uenigheter i vennegjenger. Dette skjer oftere enn man tror, men det vises ikke på sosiale medier. Noen vil et sted, andre vil et annet sted. Noen sa noe som ble tolket feil, og misforståelser oppstår. Slike hendelser kan fort prege stemningen, men folk kommer likevel til å smile foran kameraet ;)
Bunader som ikke passer. Det kan være mange grunner til at bunaden eller festdrakten ikke passer. Kanskje er det lenge siden du har sydd den ut? Dette året har også vært stressende for mange. Det har vært mer stillesitting og man kan ha fått flere påkjenninger som kan ha preget kroppen. Om bunaden ikke passer, ikke vær for streng med deg selv. Det er helt naturlig at kroppen endrer seg, og det skjer med alle fra tid til annen. Du skal fortsatt spise is, pølse og kose deg med du vil ha. Det er veldig viktig. Husk: Bunaden skal passe deg, ikke omvendt.
Mennesker som feirer alene. I fjor viste en undersøkelse at 1/10 planla å feire 17.mai hjemme alene. De færreste velger å dele med omverden at de ikke er sammen med andre, men det er mange flere enn man tror. Om du skal feire alene i år, så husk at du er like verdifull og flott som alle andre. Det blir bedre tider, og en dag som 17.mai påvirker ikke din egenverdi på noen som helst måte. Jeg gjentar: det er mange som kommer til å feire 17.mai alene, og du er like verdifull uansett.
Kjærestepar som krangler (men som også legger ut kjærestebilde).
Folk som er syke og som ikke har muligheten til å feire. God bedring <3
Mennesker som må jobbe. Norge trenger fortsatt folk som jobber på nasjonaldagen. Gratulerer med dagen til dere! Så heldige vi er som har mennesker som stiller opp og gir avkall på egen feiring for å ta vare på andre eller ta ansvar for noe som må passes på.
Mennesker med dårlige familierelasjoner.
Mennesker som velger å feire alene grunnet hensyn til seg selv, Corona eller andre grunner.
Uansett hva du skal på 17.mai så er du et like flott og verdifullt menneske som alle andre. Om du skal feire alene og vet du kan bli ekstra sår av å se andre feire i større samlinger, så er det et godt råd å logge av sosiale medier. Du går ikke glipp av noe, og det kan være deilig å ta en pause fra alle inntrykk man får. Men, hvis du ser det likevel, så husk at ting ikke er like idyllisk som det fremstår. Nedturer, krangler, tårer og ensomhet er ikke synonymt med illusjonen om "det perfekte liv" som frontes på sosiale medier, men det er noe alle går gjennom.
Vi i Jentevakta ønsker deg en fantastisk fin dag, og ber deg om å huske på at du er mer enn bra nok som du er. Uavhengig om du har bunad, festdrakt, en invitasjon til champagnefrokost, en vennegjeng eller om du feirer alene. Gjør noe fint for deg selv, men mest av alt: vær snill og møt deg selv med selvmedfølelse.
Vi er tilbake på vakt tirsdag 18.05!
Gratulerer med dagen <3
Comments