top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Jul "i disse tider"


«I disse tider», en sammensetning av ord jeg skjønner at mange er utrolig lei av. I disse koronatider hvor vi ikke får holde rundt hverandre, i disse tider vi ikke lenger klemmer, i disse tider hvor mange sitter alene, i disse tider som våre bevegelser blir begrenset av restriksjoner og anbefalinger. Denne situasjonen fører til at vi går inn i en helt spesiell juletid. Jul er en høytid som mange har en forventning til, men som mange også gruer seg til. Hele 19 prosent oppgir at man opplevd ensomhet i julen, viser en undersøkelse gjennomført av Unicef. Julen oppleves som en tid hvor man skal ha det hyggelig i fellesskap med andre, og en tid for å se igjen nære og kjære. Det blir kanskje ikke helt sånn i år, og det er lov å syntes at det er trist. Det kan være vanskelig å takle ensomhet i perioder som oppleves som en arena for felleskap og glede. Det er også viktig å huske at ensomhet kan ramme alle aldersgrupper, og mange mennesker kjenner på dette, både i forbindelse med julefeiring og som en effekt av koronaepidemien.


Men i disse tider tar vi også vare på de rundt oss, i disse tider gjør vi en innsats for alle samfunnet vårt og i disse tider viser at vi bryr oss på en helt ny måte! Nettopp derfor er jeg ikke så lei av den sammensetningen likevel. Men jeg skjønner at mange lurer veldig på hvordan denne korona-julen blir. Og ikke minst hvordan kan vi ta grep, for å passe på at så mange som mulig får en fin jul, som ikke er preget av ensomhet. Igjennom hele korona perioden har vi vært flinke til å tenke nytt, og det stilles det også krav til denne julen.


Dersom du ikke har noen å feire jul med i år vil jeg råde deg til å prøve å snakke med noen, og spørre om du kan tilbringe julen sammen med dem. Ingen ønsker at noen skal føle seg ensomme eller være alene i julen. Årets situasjon fører til at mange skal ferie med sin kjernefamilie, kanskje det åpner for at man kan ta inn en til i selskapet. Den beste løsningen er som oftest å snakke om det, og prøve å finne noen å tilbringe tiden sammen med. Kanskje man får plass i noens lille kohort, med en meter og antibac flasken fint plassert nedsiden av julematen. Det kan være vanskelig å ta dette initiativet, men jeg vil oppmuntre alle i denne situasjonen til å tørre å spørre, og tørre å ta det første steget. Dersom omstendighetene fører til at det ikke passer for de første du hører med, kanskje de kan hjelpe deg med å finne noen andre som har mulighet. Eller kanskje det er du har plass til en ekstra rundt bordet i år?


Til tross for at mange offentlige arrangementer som julekonserter, julemarkeder, forestillinger og andre samlinger er avlyst, kan det være mulighet for å steame disse live. Det blir jo ikke helt det samme, men dette kan skape en følelse av julestemning og normalitet. Sjekk ut på facebook, google eller i ditt nærmiljø om det arrangeres noe digitalt. Visitoslo har omtalt et digitalt julemarked som kan nytes fra egen stue, som er en fin og trygg måte å kunne støtte lokale håndverkere og aktører. Jentevakta har også en adventskalender på instragram, her legger vi ut konkurranser igjennom hele desember. Disse konkurransene er det lav terskel for å bli med på!


Et annet grep for å bli mindre ensom selv, kan være å hjelpe andre til å føle seg mindre alene. Vi vet sjeldent om de rundt oss føler seg alene, men det skal ikke mer til enn å ringe en venn for å glede dem! Jeg hørte nylig på podcasten «Topp 3 med Mads Hansen og Rasmus Wold». Denne episoden handlet om topp 3 kalendere, hvor de foreslo kalender idéen «call-ender», som gikk ut på å ringe en ny person hver dag i desember. En kalender jeg tenkte å anvende selv! En billig løsning som kan glede andre, men som også kan føre til mindre ensomhet for den som ringer. Rett og slett en vinn-vinn-situasjon. En annen fin ting å unne seg selv å gjøre noe hyggelig. Sett av tid til å gå deg en tur, male, bake julekaker, dra på kafé eller andre aktiviteter du liker. Bryt opp hverdagen med noe koselig, nytt eller gøy. Selv om man gjør disse tingene alene kan det være en fin måte å skifte fokus, og få tankene bort fra det som er vondt eller vanskelig.


Helt til slutt vil jeg råde deg å snakke med noen om hvordan du føler deg en desember kveld, hvis du føler deg litt ensom, litt alene og forlatt. Uansett hva du tenker på skal du ikke måtte bære på det alene. Det kan være godt å lufte tankene til en venn, et familiemedlem, en viktig person i ditt liv, eller en hjelpetjeneste som Jentevakta. Jentevakta er her for både store og små problemer, hva enn du kunne tenkt deg å snakke om. Dersom du skulle trenge noen å prate med utenfor våre åpningstider se gjerne på siden «andre hjelpetjenester», hvor det er listet opp andre man også kan ta kontakt med.


Til tross for at dette er en rar periode, så blir det jo jul! Og jeg tror at jul «i disse tider» kan bli riktig så fin. Men det krever at vi prøver så godt vi kan på å ta vare på hverandre, de rundt oss og ikke minst oss selv. Du gjør ditt beste, og ingen kan be om noe mer enn det. God jul og godt nyttår fra Jentevakta!
29 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Comments


bottom of page