top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Kjærlighetssorg

Noen gråter. Andre ler det bort. Noen gjemmer seg. Andre raserer alt de kommer over. Noen snakker om det hele tiden. Andre er stille. Felles for alle er den intense stikkingen i brystet, knytingene i magen og håpløsheten som sprer seg, helt ut i fingertuppene. Dette er kjærlighetssorg.

Den som utsetter seg for kjærlighet, utsetter seg for lidelse - Brasiliansk ordtak

Om du noen gang har følt på dette er du ikke alene. Kjærlighetssorg er ikke knyttet til alder, kjønn eller hvor du bor i verden. Alle mennesker kan føle kjærlighet og alle kan få kjærlighetssorg. Men selv om stort sett alle mennesker føler på dette i løpet av livet, er det ingen som har funnet en mirakelkur eller “quickfix” for kjærlighetssorg.


Sorg er en naturlig følelse om man har blitt avvist av den du er glad i. I en sorgprosess går du ofte gjennom flere faser før det blir bedre, og alle mennesker reagerer forskjellig. Det viktigste er at du er ærlig med deg selv om hva du føler og snakker med andre om det. Det kan bli for mye å bære på sorgen helt alene.


Mange tror at den som slår opp ikke føler på kjærlighetssorg. Dette stemmer ikke helt. Den som slår opp, har kanskje følt at kjærligheten har forsvunnet sakte, men sikkert over en lengre periode. Selv om man er glad i personen, er kanskje de romantiske følelsene borte. Det å da måtte fortelle dette til den andre kan gjøre veldig vondt. Forskjellen er at den ene har hatt lang tid til å bearbeide følelsene, mens for den andre kommer det som et sjokk.

Forelskelse gjør den kloke dum - Knut Hamsun

I serien Rådebank på NRK ble vi kjent med Glenn Tore/GT som hadde blitt dumpa av kjæresten. Uten å røpe for mye, ble vi i serien vitne til mange klassiske tegn på kjærlighetssorg. På utsiden er alt bare kult og “ikke noe stress”, men på innsiden raser livet til GT mer og mer sammen. Når det til slutt ser ut til at livet ikke har så mange lyspunkt, stiller vennene hans opp og viser han at livet kan gå videre selv uten henne.


Når du blir forelsket, lever man ofte på en rosa sky i starten. Sommerfuglene svirrer rundt om i magen og hjerte hopper hver gang du tenker på dette mennesket. Derfor kan kontrasten bli stor når du blir såret, dumpa, oversett eller avvist. Tåken en person da befinner seg i kan virke så tett at det er vanskelig å finne vegen ut på egenhånd. Da er det godt å ha gode venner.


Vi kan ikke gjøre store ting – bare små ting med stor kjærlighet - Mor Theresa

Som venn, søsken, kollega eller forelder kan det være utfordrende å støtte noen som opplever kjærlighetssorg. Siden vi helst vil glemme hvor vondt det er å miste noen vi er glade i, er det ikke alltid så lett å sette seg inn i hva vennen din føler i en sånn situasjon.

Her er tre tips til hva du kan gjøre om noen rundt deg opplever kjærlighetssorg:


Vis at du er der!

Humøret kan svinge opp og ned, noen dager er bra, andre dårlig. Ved å vise at man er der for personen som går igjennom noe tøft, kan gjøre situasjonen lettere og tryggere. Kanskje vennen din har mistet personen som hen tenkte å dele resten av livet sitt med. Da er det godt å vite at man også har andre fine og gode mennesker i livet sitt.


Gi rom!

Alle håndterer kjærlighetssorg forskjellig og mange tanker surrer rundt i hodet. Noen føler en frihetsfølelse i starten og er klar for nye utfordringer, men mange uker senere kommer alle de vanskelige følelsene tilbake. Andre føler seg knust og utrøstelig fra dag en. Det er derfor viktig å gi rom for at den du er glad i får reagere akkurat på sin måte.


Lytt!

Dette er det absolutt viktigste. Hold sterke meninger for deg selv. Kanskje du aldri likte exen til kompisen din siden kompisen aldri ble med på fest da de var sammen. Det er ikke alltid den som er såra ønsker å høre hva som var galt med exen. Prøv heller å lytte til de tankene personen har og vær en trygg venn.


Kjærlighetens port er vanskelig å åpne, og vanskelig å stenge - Kinesisk ordtak

La oss være ærlig. Kjærlighetssorg er noe dritt. Her har du kanskje åpnet opp det skjøreste du har, og for hva?! Å bli såret? Hvorfor gjør vi dette mot oss selv? Hadde det ikke vært enklere å bare gi opp hele aspektet kjærlighet?!

Mange tenker slik, men sannheten er at vi mennesker er følelsesvesener. Vi hadde ikke vært her i dag uten kjærlighet for hverandre. Det er ofte ikke så lett å ta imot hjelp når du går gjennom noe så vanskelig, og det kan virke som ingen eller ingenting kan hjelpe.


Om du har kjærlighetssorg er det likevel noen ting som kan gjøre dagene litt lettere.

Vær ærlig med deg selv og hva du føler. Mange prøver å benekte følelsene sine fordi de er ubehagelige. Det er lov å si at du har det skikkelig kjipt noen ganger.

  • Ikke ta store beslutninger når du er i sorg! Du har hørt historiene: hen som brukte alle sparepengene sine, og dro på jordomseiling. Eller hun som farget håret grønt. Dette kan jo høres gøy ut det, men ofte kan du angre på impulsive beslutninger sorgperioden. Gi deg litt tid og snakk med noen før du tar større beslutninger.

  • Støtt deg på de gode, trygge menneskene som du har rundt deg. Selv om det ikke alltid er så lett å ta imot hjelp når noen har såret deg. Det er helt greit å ønske alenetid, men om noen strekker ut en hånd, forsøk å ta den.

  • Om du synes det er vanskelig å snakke med noen du kjenner om dette, eller føler du ikke har noen å prate med om kjærlighetssorg, er Jentevakta her for deg hver mandag-torsdag mellom klokken 19-22! Det finnes også andre hjelpetjenester som du finner på nettsiden vår under fanen som heter «Andre hjelpetjenester».

  • Det siste rådet vi kan gi deg er et veldig kjedelig et. TID! Et sår leges ikke på en dag, kanskje heller ikke på en måned. Sakte, men sikkert vil sorgen bli lettere å bære.


Vi er her for deg <3411 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Comments


bottom of page