top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Livet under og etter en pandemi. Følg opp!


Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.


Dette er temaet for Verdensdagen for psykisk helse 2021. Verdensdagen markeres 10. oktober hvert år, i 150 land over hele verden. I løpet av denne uka vil ulike lag, foreninger, kommuner, bedrifter, skoler, frivillige og mange fler være med på å markere viktigheten av denne dagen med stands, workshops, foredrag og markering i sosiale medier.


Det er ingen tvil om at livet har vært vanskelig for mange under pandemien. Mange av oss har kjent på ensomhet, fortvilelse, rådvillhet, tankekaos, redsel og usikkerhet. Pandemien har helt klart påvirket hver og en av oss, den ene eller den andre veien. Noen har kjent på vonde følelser i mindre grad, andre har virkelig fått merke psykisk uhelse på kropp og sinn.


Studentenes helse- og trivselsundersøkelse 2021 viser oss ekstremt skremmende tall. Vi vet at mange av dere som følger oss er yngre enn studenter, men vi tror at disse tallene kan stemme for fler enn bare studentene.


Antallet studenter med høyt nivå psykiske plager har økt fra hver 6. student (2010) til nesten halvparten i 2021.


Én av fem studenter svarer at de har skadet seg selv med vilje, og like mange svarer at de har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv.

4% svarer at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

44% savner ofte/svært ofte noen å være sammen med.


24% føler seg ofte/svært ofte utenfor.


37% føler seg ofte/svært ofte isolert.


studenter har ofte/svært ofte følt seg ensom.


Rapporten kan lastes ned her.


Ulike undersøkelser og aviser har skrevet om at unge voksne har slitt mest under pandemien, med en dramatisk økning av både ensomhet, angst og depresjoner.


Selv om samfunnet har åpnet igjen og instagramfeeden er full av latter, fest og sosiale sammenkomster, må vi ikke glemme at gjenåpningen ikke er sånn for alle. Mange av oss hadde ikke noen nære venner før og under pandemien - og heller ikke etter. Det kan føles ekstra sårt og tungt når det virker som at alle andre er ute og koser seg. For andre sitter det vonde fra pandemien fortsatt i kropp og sinn - kanskje er det ikke like lett å hoppe tilbake til hverdagen. For andre har små, vonde tanker vokst seg store og overvelmende under pandemien. De mørke tankene forsvinner ikke selv om meteren forsvinner og man kan reise igjen.


Vi vet at det er vondt.

Vi vet at mange strever, både unge og gamle.

Og det vil vi være med på å gjøre noe med.

Vi er her for deg.


Jentevakta er en chat- og telefontjeneste for deg som trenger noen å snakke med. Vi er her for deg mandag-torsdag, 19-22. Hvis du trenger noen å snakke med NÅ, er Mental Helses Nødtelefon på tlf 116 123 døgnåpen.


Vi ønsker gjennom markeringen av verdensdagen å vise at det ikke er farlig å dele tankene sine med andre. Det må bli mye enklere å snakke åpent om psykisk helse. Vi ønsker mindre tabu rundt psykiske utfordringer, og at vi skal få et bedre og rausere samfunn. Det er vanlig å ha det vanskelig i perioder av livet, og vi vet at det er ekstra mange akkurat nå.


Kanskje kjenner du noen som har hatt det ekstra vanskelig under pandemien?

Kanskje har pandemien påvirket deg, på godt eller vondt?

Har du en venn du ikke har snakket med på lenge, som du har tenkt på å sende en melding en stund?


Jeg tror at mange av oss som har hatt det vanskelig, husker godt den gangen noen spurte en ekstra gang eller gjorde det lille ekstra for oss. Den personen som tør å spørre "hvordan har du det, egentlig?" kan utgjøre en enorm forskjell.


Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.


Stor klem fra oss i Jentevakta


Kilder:







43 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

bottom of page