top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Noen oppfordringer før juletiden

Det er nærmer seg jul, og i butikker og på tv- reklamer har vi i mange uker sett lykkelige familier som sitter rundt store julebord. Samfunnet skaper skyhøye forventninger om hva jula bør være. Jula er en høytid som “alle” elsker, men slik er det slettes ikke for alle. en undersøkelse gjort av Unicef i 2017 viste at over 500 000 nordmenn gruer seg til jula. Det er mange grunner til at man gruer seg til jula. Noen har skilte foreldre, og syns det er vanskelig å feire hos den ene mens man tenker på hvordan den andre forelderen har det. Det kan føles vanskelig å måtte dele ferien i to, og kanskje får man ikke vært med søsknene sine. Andre har foreldre som drikker for mye, og mange forbinder jula med rus og uforutsigbarhet i hjemmet. Forbrukersamfunnet legger også opp til et vanvittig forbruk, og vi velter rundt oss med mat og gaver. Men hos mange er det ingen selvfølge å kunne spise det man har lyst på eller å få dyre gaver. Flere har ikke råd til å kjøpe julegaver til barna sine. I tillegg viser tall fra Unicef at hele 1 av 5 føler seg ensomme i jula. Jeg tror mange tenker mye på hva andre gjør. Vi ser på sosiale medier at andre er sammen med masse folk og tror at alle andre har det mye gøyere enn man selv har det. Husk at verden ikke bare er slik det blir framstilt på Instagram og Snapchat. Sannheten om hvordan andre har det kan være en helt annen. De fleste kjenner på et eller annet.


Jeg vil komme med noen oppfordringer for jula. Prioriter å lese en god bok framfor å scrolle på mobilen. Mobilen bruker vi nok tid på resten av året, så hvorfor ikke være mer bevisst på hvordan man bruker tida si i juleferien. Bruk tid på de som betyr mest for deg. Dersom du er ensom og ikke har mye familie og masse venner rundt deg, kan det være veldig fint og meningsfullt å tilbringe tid for eksempel bare med én person som du liker godt og som du har det fint med. Inviter denne personen på noe hyggelig i jula. Spis en god middag sammen, gå en tur, stå på skøyter eller gå på kafé. Fokuser på opplevelser heller enn gaver og ting.

Jeg tror også det er viktig å oppleve natur, selv om mange aktiviteter foregår innendørs i jula. Det er sagt at selv korte turer i grønn natur faktisk forandrer hjernen – og har en målbar og positiv effekt på våre negative tanker. Så om du har mulighet, sørg for å være ute i minimum 30 min hver dag. Da føles det så godt når man går inn igjen.


Dersom du har behov for å snakke med noen har vi åpent hver mandag og onsdag fram til 6. januar med unntak av 1. juledag, da holder vi stengt. Vi vil gjerne snakke med deg om det du måtte ønske. Uansett om du gleder eller gruer deg til jul, ønsker vi i Jentevakta deg en fin juletid. Ta vare på hverandre og nyt de små øyeblikkene.


Stor klem fra alle oss i Jentevakta 💕


gif

27 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Commenti


bottom of page