top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Noen tanker om bærekraftig egenpleie

Vi lever i en verden som er blitt mer opptatt av mental helse, åpenhet og forståelse. Det er helt fantastisk! Men, vi lever også i en verden hvor vi konstant påvirkes av reklame og influencere til å kjøpe produkter som påstår å forbedre helsen vår, både mentalt og fysisk. Det jeg ønsker å rette fokuset mot nå, er hvordan disse to dimensjonene av den moderne verden vi lever i, kan påvirke hverandre.


Som de fleste andre bruker jeg en del tid på internett. Scroller og blar, leser og undersøker. På leting etter lett underholdning, tidsfordriv, informasjon, og til og med kanskje litt inspirasjon. Jeg prøver å holde meg unna det jeg vet ikke er bra for meg, som reklame, skadelig innhold eller hatefulle ytringer. Samtidig er jeg åpen for innhold jeg tenker kan være bra for meg, som opplyste og reflekterte mennesker som er på internett for å gjøre verden til et litt bedre sted. Derfor følger jeg en del kontoer på Instagram som legger ut mental helse-relatert innhold. Der deler de gjerne tips og tanker om hvordan vi kan ta bedre vare på oss selv og vår mentale helse. Noe jeg har sett spesielt mye av i det siste er innhold som retter seg mot “Self Care”, altså egenpleie. Det er jo helt topp! Det er jo så viktig å ta vare på seg selv og sin egen fysiske og psykiske helse. Det jeg imidlertid stusser litt over, er hvordan egenpleie ofte blir forbundet med kjøp av produkter eller skjønnhetsbehandlinger.


For å sette dette i perspektiv vil jeg dele en personlig historie. For omkring fem-seks år siden visste jeg svært lite om hvordan jeg skulle ta vare på min egen psykiske helse eller hvordan jeg kunne pleie den. Jeg trodde kanskje jeg brukte tid og energi på egenpleie, men når jeg ser tilbake tenker jeg at dette var jo ikke egenpleie, i hvert fall ikke for meg. Etter en tung periode med stress kunne jeg for eksempel belønne meg selv med en tur til frisøren, eller med et par nye sko. For å føle meg bedre kunne jeg søke opp videoer på YouTube med innhold som rettet seg mot “Self Care” og “Glow Up”, og ut fra det kjøpe inn for eksempel ansiktsmasker, hårkurer eller sminke. For å føle meg bedre. For å pleie meg selv. For å prøve å ta vare på min psykiske helse. Misforstå meg rett, såklart kan det være deilig å føle seg ekstra fresh etter man har vært hos frisøren, og det kan generelt være fint å føle seg fin. Det kan gi glede, men er det egenpleie? Er det bra for vår psykiske helse, eller fungerer det kun som en slags quick-fix? Jeg tror det er viktig å huske på at forbrukersamfunnet påvirker oss til å kjøpe ting vi i utgangspunktet ikke trenger, og at disse produktene ikke alene kan gjøre oss lykkelige.


Jeg tror det er viktig at egenpleien blir litt mer bærekraftig. I den forstand at den skal gjøre noe positivt for den mentale helsen på sikt, ikke kun være en quick-fix, men også i den forstand at den ikke skal lure oss til å kjøpe ting vi egentlig ikke trenger. Jeg vil gjerne dele noen tips til egenpleie som er bærekraftig, men det er viktig å huske på at hvordan vi tar vare på oss selv og hva vi har behov for, vil variere veldig fra person til person. Det som hjelper meg hjelper kanskje ikke andre i det hele tatt. Derfor er det viktig å bli godt kjent med sine egne behov, og generelt med sin psykiske helse. Dette kan jo være en fin start til å begynne å ta bedre vare på seg selv, å reflektere over sine egne behov. Hva trenger jeg av meg selv og de rundt meg? Hva skal til for at jeg har det bra? På samme måte kan det være fint å reflektere over egne grenser. Hvor går egentlig mine grenser?


Mitt beste tips er å våge å si mer nei. Hvis du er en “People pleaser” som meg, kan det være fint å øve på å si mer nei. Det kan være skikkelig vanskelig, men også veldig viktig. Det er ikke mulig å være med på alt eller gjøre alt for andre, kun for å unngå å skuffe noen. Da er det på tide å begynne å sette av tid mer til seg selv og ting man selv liker. Med det sagt, husk at du fortjener å ha det fint uten at det trenger å være en belønning. Før var det nesten utenkelig for meg at jeg skulle unne meg noe fint, godt eller hyggelig uten at jeg følte det var fortjent. Dette tror jeg kan være ganske negativt for den mentale helsen. Jeg tror faktisk det er ekstra viktig å ha det litt ekstra fint når man føler at ting går dårlig.


Med et lite google-søk kan du finne utallige sider med tips til hvordan du kan pleie deg selv, føle deg bedre og ta vare på helsen din. Slik kan du reflektere over hva du trenger og hva som fungerer for deg, og teste ut ulike metoder. Jeg håper noen av poengene i dette innlegget kan skape refleksjoner om hva egenpleie skal være for deg, og at du ikke nødvendigvis trenger å kjøpe noe for å føle deg bra <3


23 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Comentarios


bottom of page