top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker rundt hvordan du som ungdom eller ung voksen kan blir påvirket av dårlig økonomi, og noen tips til hvordan du kan forsøke å gjøre det beste ut av litt trang økonomi.

De aller fleste av dere som kontakter jentevakta er ungdommer eller unge voksne. Det er typisk at dere er mennesker som er skoleelever eller studenter, som enten er avhengige av penger fra foreldrene deres, fra stipend eller en deltidsjobb. Det er noen år av livet hvor mange av oss eller kan kjenne ekstra på det å ha lite penger. Det å ha lite penger kan være vanskelig, særlig om de andre rundt deg har flere penger enn deg.

Det å ha lite penger kan være ensomt, og kan ofte kjennes skamfullt. Uansett hva som er grunnen til hvorfor man har lite penger kan det være trist og vanskelig å måtte si nei til ting vennene dine skal gjøre, ikke kunne kjøpe noe du trenger, eller til og med slite med å betale regningene dine. Det kan føles urettferdig at du ser vennene dine få mye mer penger av sine foreldre eller sin familie enn det du gjør, og det kan gå ut over hvordan vi har det i hverdagen.

Nå er desember snart her, og forskjellene i økonomi blir tydelige. Det kan merkes på hvor stor mulighet du har til å kjøpe julemat, julepynt, julegaver, dra på julearrangementer og mer. I tillegg kan du med dårlig økonomi kanskje kjenne på at du gruer deg litt til jul. Kanskje kjenner du at du gruer deg fordi du ser familien slite med økonomien i denne tiden, eller fordi du selv gjør det. Det er tanker om alt de andre med god råd kan gjøre og kjøpe seg, og alt det de andre har som ikke du har. Kanskje skal bestevenninnen din på skiferie, mens det vet du at du og din familie aldri kan ha råd til.

Å ha dårlig råd er vanskelig. Med høye strømpriser, økte matvarepriser og høye drivstoffpriser kan det være enda vanskeligere enn før. Da går fort pengene til det aller mest nødvendige. Her er noen forslag som kan gjøre tiden med dårlig råd litt lettere, eller gjøre at du får mer ut av pengene dine både i jula og resten av året.


  1. Handle brukt. Vi må handle nye ting av og til. Det kan være en ny jakke til vinteren, nye sko, eller møbler til rommet ditt. Vi kan dessverre ikke unngå å kjøpe nye ting, selv om det hadde vært aller lurest for økonomien vår. Det vi derimot kan gjøre er å handle mye billigere ved å handle brukt. Bruk apper som Tise eller Finn for å finne gode kupp, og handle til en brøkdel av den nye prisen. Både på Tise og Finn kan man lagre søk, slik at du får varsel dersom det dukker opp noe som passer det du leter etter.

  2. Avtale å ikke gi julegaver. Hvor mange gaver trenger man egentlig? Jeg har sluttet å gi gaver til mine venninner, og vi finner isteden på noe hyggelig sammen. Det kan for eksempel være en spillekveld i romjulstiden hvor alle tar med seg en rett hver. La oss si du har 6 venninner hvor du handler gaver for 100kr hver, så sparer du hele 600kr ved å bli enige med dem om å ikke gi gaver. Ofte får vi ting vi ikke trenger i gave, eller ting vi ikke har ønsket oss. Da er gaven nesten meningsløs, og du kunne heller spart pengene ved å handle gaver til dem. I tillegg tar du bort noe av det stresset vi ofte har i romjulstiden fordi det er mange ting som skal gjøres og fikses.

  3. Ønske deg forbruksvarer. Noen julegaver får du kanskje uansett. Da kan det være lurt å ønske seg ting som du da slipper å kjøpe senere. Vet du at du trenger nye sko til sommeren så kan du ønske deg dem. Er du student kan du kanskje ønske deg en forundringspakke med ting fra matbutikken? Da sparer du deg for mange innkjøp i fremtiden. Eller er det kanskje en fuktighetskrem du snart blir tom for? Ønsk deg det.

  4. Lage julegavelister fra Tise, Finn eller kjøp og salg på Facebook. Ved å ønske seg brukte julegaver fra de du vet du får gaver fra han du kanskje få flere ting eller bedre ting enn gavene hadde vært om de skulle handlet alt nytt. Da kan man kanskje få to ting fra den samme personene som kun ville gitt deg en ting dersom de handlet nytt, fordi de har et budsjett å kjøpe gaver på. I tillegg sparer du miljøet. Da kan du ta screenshot eller lagre annonsene du ønsker deg og sende til familie og venner som du vet du får gaver fra.

  5. Finne glede i ting som ikke koster penger. Alt handler heller ikke om penger. Det er så kjipt å se at andre har flere ting enn deg og gjøre flere ting enn deg, men mange fine ting i livet koster lite eller ingenting. Det kan for eksempel være å finne gleder i aktiviteter som jogging eller gåtur. Eller det kan være å møte vennene for en kaffe hjemme hos dem heller enn å dra på kafe. Kanskje kan dere gå i bruktbutikker istedenfor vanlige butikker dersom dere er glade i shopping. Eller dere kan lage kinokveld hjemme hos dere selv. Ofte er det også mange gratis arrangementer man kan være med på, ved å gå inn på facebook og arrangementer «lokalt» kan man finne ting som skjer i byen man bor i. Ved å se på tips på youtube under søkeordet DIY (do it yourself) kan man også finne mange tips til ting man kan lage selv, eller gjøre med lite eller ingen penger. Vær kreativ!

  6. Dumpsterdive. En av de tingene som koster mye penger er mat. Særlig om du er student eller bor på hybel og er ansvarlig for å handle mat selv. Men også om du bor hjemme kan du merke at mange av pengene går til mat. Dumpsterdive betyr å «dukke i søppelkassene». Med det menes det å finne helt brukbar mat som butikkene har kastet på grunn av datostempling. Det er så mye god mat som kastes, som kunne vært spist. Mange butikker har åpne søppelkasser, og da kan man dra dit etter stengetid å se hva man finner. Google dumpsterdive eller sjekk instagram for å se hvor mye fin mat som har blitt funnet i søpla. Kanskje finner du noen middager, helt gratis! Her må vi også legge ved at det er viktig å ha respekt for butikkene som kaster maten og dra dit etter de har stengt. I tillegg er det viktig å rydde opp etter seg slik at man ikke lager arbeid for butikkene.

  7. Sett deg et sparemål Er du en av de som egentlig ikke har så dårlig råd, men synes det er vanskelig å ikke bruke pengene dine kan dette være lurt for deg. Tenk nøye gjennom noe du virkelig har lyst til å gjøre eller å bruke penger på, og begynn å spare til dette. Det kan være noe du har ønsket deg eller noe du har lyst til å gjøre eller et sted du vil reise. Sett opp gode argumenter for hvorfor du vil spare penger til dette, og tenk nøye gjennom hvor du må spare penger. Skriv ut bilder og heng det opp slik at du blir minnet på hva det er du sparer til. Hvis du klarer å begynne å spare litt penger slik at det blir en vane vil du sette stor pris på det hele livet ditt. Det er alltid lurt å ha litt sparepenger hvis det plutselig skulle skje noe.

  8. Redesign. Ikke alt er ubrukelig fordi du ikke bruker det lengre, eller ikke liker det lengre. Møbler for eksempel kan bli helt nye ved et lite malingsstrøk. Da kan man spare mye penger på å male en kommode i en ny farge, heller enn å kjøpe en ny. Dette gjelder også klær. Lær deg grunnleggende sying og å bruke familiens symaskin, og de buksene du ikke bruker lengre kan få nytt liv. Sko kan males og vaskes slik at de ser helt nye ut. For eksempel kan hvite sko skrubbes med helt vanlig tannkrem, og de blir skinnende hvite igjen. Bruk helt vanlig tannkrem og en gammel tannkost, og du skal se skoene blir veldig hvite igjen. Kanskje varer de en sesong til.

  9. Arranger byttekveld. Bare fordi du er lei av klærne og tingene dine kan det være andre som gjerne vil ha dem. Hør med vennene dine om dere skal ha byttekveld, hvor alle tar med plagg eller ting de ikke vil ha lengre og bytter med hverandres ting. Det er også mulig å ha et lite loppemarked for vennene dine. Hvis de ikke har noe å bytte mot kan de kjøpe noe for en billig penge. Du får litt penger og de får nye og billige plagg. Bærekraftig og en artig aktivitet man kan gjøre sammen.


Det er selvfølgelig ikke alle tipsene som vil være relevant for deg. Likevel kan kanskje noen av dem være aktuelle for deg, og gjøre at du sparer noen penger. Du trenger heller ikke ha dårlig økonomi for å bruke tipsene, de er også veldig aktuelle for seg som for eksempel bare vil spare litt penger eller være mer miljøbevisst. Lykke til, og husk at dårlig råd ikke er noe å skamme seg over. Det er bare lurt å gjøre noen aktive valg slik at det blir litt lettere å leve med 😊

38 visninger

Siste innlegg

Se alle

Noen tanker om bærekraftig egenpleie

Vi lever i en verden som er blitt mer opptatt av mental helse, åpenhet og forståelse. Det er helt fantastisk! Men, vi lever også i en verden hvor vi konstant påvirkes av reklame og influencere til å k

Comments


bottom of page