top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Søknadsfrist for studier 15.april!


15.april er fristen for å søke høyere utdanning gjennom Samordna opptak. Selv om vi er inne i en annerledes tid er det viktig å tenke fremover og holde motivasjonen oppe. Mange av dere skal kanskje søke studier for første gang, og da er det mange spørsmål som melder seg. Hva vil jeg bli? Hva vil jeg studere? Hvor vil jeg bo? Hvordan bestemmer jeg meg?

Selv har jeg tatt valg, og ombestemt meg. Å finne ut hva man vil bli og hva man vil gjøre med livet sitt er en læringsprosess. Det er ikke alltid sånn at det som er riktig for vennene dine er riktig for deg. Man må prøve og kanskje feile for å finne ut hva som føles riktig. For hvem er det egentlig som vet hva de vil gjøre resten av livet når man er 19 år?

Jeg begynte på et studie jeg tenkte var fornuftig, etablerte meg en god vennegjeng og studerte iherdig. Likevel var det noe som føltes feil. Fagene engasjerte meg ikke, og jeg følte at noe var grunnleggende feil. Halvveis ut i første semester av studiet bestemte jeg meg for å oppsøke karriereveileder. De fleste fylker tilbyr gratis karriereveiledning, du kan finne frem til det ved å gjøre et raskt søk på Google med karriereveiledning + fylke. I mitt fylke, Viken, bestilte jeg karriereveiledning her: https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-som-voksen/karriereveiledning/

Hos veilederen kartla vi mine interesser, hva som motiverer meg og hva jeg synes er spennende å lære om. Jeg tok eksamen til jul som planlagt, og jobbet et halv år på barneskole. I april søkte jeg opptak på det studiet jeg går nå, som jeg fant frem til ved hjelp av karriereveilederen. Heldigvis klaffet det perfekt denne gangen, og jeg stortrives på studiet.

Nå som du skal søke opptak til studier er det noen ting som er viktig å huske på:

- Søk masse forskjellig! Søknadsfristen er 15.april men du kan omprioritere studieønskene dine helt frem til 1.juli.

- Tenk over hva du synes er spennende og les deg opp på forskjellige studier på: https://utdanning.no/interesseoversikt#/utdanninger/

- Regn ut karaktersnittet ditt med karakterkalkulatoren for å finne ut hvilke studier du kan komme inn på: https://utdanning.no/karakterkalkulator/#/

- Ikke gode nok karakterer til å komme inn på det du ønsker? Sjekk om du kan studere det samme andre steder i landet, eller om du eventuelt kan ta opp noen fag for å forbedre karaktersnittet ditt.

Man er aldri for gammel for å studere!

Er du ikke klar enda? Ta deg et friår, gjør noe du liker: Reis, jobb, dra i forsvaret eller på folkehøyskole. Det viktigste er at du finner frem til et studie som gir deg mestring, glede og inspirasjon! Studietiden er en fantastisk flott tid i livet, så senk skuldrene og gled deg!

Og husk, det er ingen skam å snu!PS: Har dere fått med dere at vi poster små tips og oppmuntringer hver dag på story på Instagram og Facebook? Sjekk det ut da vel!


Stor klem fra alle oss i Jentevakta

35 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Comments


bottom of page