top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Skal sex gjøre vondt?

Du har sikkert hørt noen si: “sex kan gjøre vondt første gang”. Men hvor lenge skal det gjøre vondt? En gang? De første fem gangene? Hver gang? Og hvor vondt skal det være? Skal det være litt vondt eller veldig vondt? Alle sier jo at sex er så digg, så hvorfor synes jeg der er ubehagelig?

Nytelse er en stor del av det å ha sex. Både egen og den andres nytelse. Det kan av og til oppleves som et stort ansvar å få den andre til å føle at sex er digg, men ikke minst også et stort ansvar for at man selv skal føle at sex er digg. Har du noen gang hatt sex med en person og kjent at det gjør vondt, men latt som at det er godt for å ikke såre den andre personen? Eller for å ikke lage dårlig stemning? Har du noen gang bare håpet på at det skal gå fort over fordi det egentlig ikke er noe godt? Forbinder du sex med stress og prestasjon?

Dette er du nok ikke alene om. Men selv om det kan være godt å vite at man ikke er alene, trenger ikke det bety at det er slik det skal være. Skal sex gjøre vondt?


Det er relativt vanlig å ha litt sårhet en sjelden gang under samleie. De fleste opplever det veldig sjelden, og kanskje bare en gang. Noen opplever mer enn sårhet og kan kjenne smerter under eller etter samleie. Selv om det er en del som opplever sex som smertefullt er det viktig å vite at slik skal det ikke være og det er mulig å få hjelp. Sex skal ikke være vondt.


Hvorfor gjør det vondt?

Det kan være flere årsaker til at samleie kan være smertefullt. Noe av det vanligste er at man ikke er kåt nok. Det kan være at dere ikke har gitt det nok tid, at man kanskje egentlig ikke har lyst til å ha samleie eller at man har tanker eller tidligere opplevelser som gjør at man ikke klarer å bli opphisset nok. Når de med kvinnelig kjønnsorgan blir kåte vil muskulaturen i vaginalåpningen slappe av, man blir mindre trang og skjeden blir våt. Klitoris vil svulme opp og bli større. Det er viktig å være tilstrekkelig kåt for at samleie skal være godt for begge parter. Hvis personen med vagina ikke er kåt nok, vil det kjennes trangt og tørt og det vil kanskje være vanskelig å få penis eller andre ting i skjeden. Noen kan ha stram muskulatur rundt skjeden (vaginisme) på grunn av ulike årsaker der ett eksempel kan være fordi de har opplevd overgrep eller andre belastende hendelser tidligere i forbindelse med sex. Smerter i penis kan blant annet komme av tørt samleie eller trang forhud. Andre årsaker til smertefull sex kan være infeksjoner, hudsykdommer osv. Saken er den at det kan være mange årsaker til at sex kan være vondt, og da kan det være en ide å snakke med fastlegen sin om dette, for å få hjelp til å få det bedre.

God seksuell helse er en viktig faktor for at vi skal ha det bra og for at vi skal ha en god fysisk helse. Men som mental helse har også seksuell helse et stigma. Det er viktig at vi normaliserer det å snakke om seksuell helse, både med partnerne våre og med helsepersonell. Selv om det kan oppleves vanskelig å si ifra om, er dette viktig for å ha det bra.


Hva kan jeg gjøre?

Sex skal være gøy og det skal være digg. Det viktigste er at du har sex med noen som du tørr å si ifra til om det er noe som blir ubehagelig. Ikke la vær å si ifra fordi du ønsker at personen skal like deg, for å innfri den andres forventninger eller for å føle deg normal fordi “alle andre sier jo at sex er digg”. En viktig leveregel kan være å ikke ha sex dersom det ikke er like mye for din egen del som for den andre partens del. Alt for mange tør ikke si ifra om at de ikke vil, og håper heller at sexen går fort over. Jeg håper du tør å stå i det og si “det der gjorde vondt/dette var ubehagelig, kan vi gjøre noe annet?”. Hvis sex gjør vondt er det bedre å avslutte, også kanskje prøve igjen senere om du ønsker det. Dersom du opplever at det svir og gjør vondt flere ganger, kan det være lurt å snakke med en lege for å få hjelp til å finne ut av det og få det bedre.

Har du lyst til å lese mer om smertefull sex? Her er noen gode kilder:

Kilder:

319 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Comments


bottom of page