- Fire tips fra en veteran
Det finnes utallige artikler, bøker og nettsider som forteller deg hvordan du kan bli verdens beste student, ved å bruke ulike studieteknikker. I dette innlegget skal jeg dele mine viktigste tips, som jeg har plukket opp, i løpet av mine år som student. Jeg har lært mye om hva som er lurt å gjøre, men også mye om hva man absolutt ikke bør gjøre. Den perfekte studenten finnes ikke, men noen teknikker kan være nyttige for å gjøre studiehverdagen litt mer behagelig.
Bli kjent med deg selv. Vi er alle forskjellige. Det som fungerer for meg, fungerer kanskje overhodet ikke for deg. Noe jeg tror er universelt, og viktig for alle, er å bruke tid på å finne ut hva som fungerer for deg. Da jeg begynte å studere i 2014, kjøpte jeg en bok som skulle gjøre meg til en “superstudent på 1-2-3”. Det gjorde den ikke. Jeg prøvde hardt å følge de ti stegene som var listet opp i boken, men fant ut at dette ikke var noe for meg. Bruk tid på å finne ut hvordan du lærer best. Dette kan ta to uker, men det kan også ta et helt semester. I starten av studietiden føler man seg ofte helt “lost” og aner ikke hva man holder på med, og det er helt greit! Ikke stress med å bli “verdens beste student på 1-2-3”.
Gjør teksten til din egen. Noe av det viktigste jeg har lært, etter å ha vært student i seks år, er at du må gjøre teksten til din egen. Med dette mener jeg at det kan være lurt å skrive om fagtekster, ikke kun lese dem. Man trenger selvfølgelig ikke skrive om hele tekster; et sammendrag er ofte nok. Desto vanskeligere man synes stoffet er, desto viktigere er det å formulere det med sine egne ord! Dette er god skrivetrening, som vil komme godt med når man forbereder seg til eksamen.
Skriv, skriv, skriv, men ikke bruk masse tid på å gjenfortelle alle ordene som kommer ut av munnen til foreleseren, i din notatbok. Dette leder meg til mitt neste punkt:
Vær tilstede i forelesningene. Ja, det er selvfølgelig viktig å være fysisk tilstede, men det er også viktig å være mentalt tilstede i forelesningene. På grunn av korona er det mange som har undervisning på nett, men dette gjelder også for digitale forelesninger: vær mentalt tilstede. Still spørsmål og delta i diskusjoner. Dette kommer du til å få så mye igjen for. Hør på hva foreleseren sier! Reflekter rundt stoffet! Ta korte og enkle notater. Merk mine ord: korte og enkle notater. Noen lærer av å skrive ordrett ned hva foreleseren sier, i lysets hastighet, men for noen er nok dette bare bortkastet tid. Bruk heller energi på å lytte til hva som faktisk blir sagt. Man kan heller sette seg ned på lesesalen/hjemme etter forelesningen og skrive et kort sammendrag. Da får du skrevet ned det du husker, med dine egne ord. Min erfaring er at jeg forstår mer, og husker mer, når jeg bruker denne metoden.
Post-it-system. Ingen MÅ ha en superfancy, superdyr, superpersonlig almanakk for å få orden på studiehverdagen. Du kommer langt med noen post-it-lapper og en penn. Eventuelt kan du klippe opp et ark (hvis du er like blakk som jeg var i 2016). Skriv opp hva som må gjøres og heng en lapp opp på veggen. Det kan for eksempel være et kapittel som må leses, eller en oppgave som må gjøres. Når du er ferdig, kan du ta ned lappen. Når jeg jobber mot eksamen, henger jeg ofte opp masse lapper på søndager, som jeg tar ned i løpet av uken. Det er utrolig tilfredsstillende å ta ned lappene, og helt euforisk å rive ned de siste lappene på siste eksamensdag.
Lykke til med studiehverdagen!
Comments