top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Søvn og tips til gode søvnvaner

Godt nyttår fra alle oss i Jentevakta! Vi håper du hadde en fin romjul og nyttårsaften til tross for restriksjoner og annerledes feiring enn man muligens hadde håpet og ønsket. Kanskje har jula og tradisjoner du normalt sett har ikke vært som før, men kanskje har du også funnet nye måter å være nær venner og familie på? Året som var har vært både utfordrende og vanskelig å tilpasse seg. Med meninger og råd overalt er det slitsomt å vite hva man skal forholde seg til, det har hvert fall jeg tenkt mange ganger. Vi er fortsatt i en tid hvor det er vanskelig å tilpasse seg alle anbefalingene og restriksjonene som kommer og går, noe som kanskje gjør det ekstra vanskelig å ivareta eller skape gode vaner for seg selv. Hvorfor skal man for eksempel ha en god døgnrytme når man bare skal være hjemme og ha digital undervisning eller hjemmekontor uansett?


Jo, det skal jeg fortelle deg! Visste du at rutiner og gode vaner er forebygger god psykisk helse? Du har kanskje hørt at det er viktig å bevege seg, spise sunt og sove nok i hverdagen. Jeg skal fortelle deg litt ekstra om søvn og hvorfor akkurat det er viktig for deg. Det har seg nemlig sånn at søvn har en ganske viktig funksjon for mange forskjellige ting du kanskje ikke har tenkt på før. Men ta det med ro, jeg skal fortelle deg mer om akkurat det snart.


Når man sover er man i en tilstand hvor kroppen er i dyp hvile. Derfor er nok søvn, og god søvn, viktigere enn man tror. Søvn er viktig for at vi skal overleve og fungere godt hver dag. Vi er alle litt forskjellige når det gjelder hvor mye søvn vi trenger, om vi liker å sove lenge eller ikke. Men det som er felles for alle er at kroppen er helt avhengig av søvn for at kroppen funksjoner skal være på topp. Når du sover jobber både kroppen og hjernen med å reparere og vedlikeholde seg selv. Det betyr at hvis du får for lite søvn får kroppen og hjernen mindre tid til dette arbeidet.


God søvn styrker immunforsvaret, øker produksjon av veksthormoner og er viktig for læring. Selv om du sover jobber hjernen og kroppen med å prosessere alt du har lært, derfor er det viktig med nok søvn når man for eksempel driver med idrett eller går på skolen. Tenk så kult det er at hjernen faktisk hjelper til med å lære og lagre ting du har lært mens du sover! Det betyr at du kan sove med ekstra god samvittighet før en prøve, eksamen eller en viktig kamp <3


Det er helt normalt at man til tider får mer eller mindre søvn enn vanlig, de aller fleste har flere perioder i livet sitt hvor søvnen er litt annerledes enn til vanlig. Kanskje har du en hektisk periode med ekstra mye å tenke på og bruker litt lengre tid på å sovne. Eller kanskje har du første dag på ny jobb og våkner oftere enn vanlig i løpet av natta fordi du er redd for å forsove deg. Dette er helt vanlig og ikke farlig, det betyr bare at kroppen er litt ekstra spent på hva som skjer og blir mer ivrig enn vanlig! Men hva skjer hvis du får for lite søvn over tid? På kort sikt kan du bli fortere irritert og mer ustabil følelsesmessig. Oppmerksomhet og konsentrasjon kan påvirkes, noe som betyr at det kan gå utover prestasjoner på skole eller jobb. Hvis man får for lite søvn over lengre tid kan du oppleve stress, utbrenthet, atferdsvansker, kronisk hukommelsestap, sosiale problemer, emosjonelle problemer og psykisk ustabilitet. Du blir også mer utsatt for infeksjoner og andre sykdommer. Som du ser er søvn veldig viktig for din fysiske og psykiske helse.


Tips til gode søvnvaner:

  • Stå opp og legg deg til samme tid hverdag. Unngå soving på dagtid som varer lenger enn 20 minutter.

  • Vær i regelmessig fysisk aktivitet, men unngå tunge treningsøkter rett før leggetid.

  • Faste rutiner gjennom kvelden som fører til at man roer seg ned og reduserer stress kan være lurt. Det kan være rolig musikk, avspenningsøvelser, rolig massasje eller et fotbad.

  • Få dagslys i løpet av dagen.

  • Ha det kjølig, mørket og rolig på rommet. Bruk mindre skjerm før leggetid, gjerne med mindre lysstyrke.

  • Bruk sengen kun til søvn. Ligger man i sengen uten å sove bør du stå opp og gjøre noe annet til du er trøtt igjen. Bruker du mye tid i sengen på tanker som kverner i hodet kan det være lurt å for eksempel skrive ned disse og sette av tid til de en annen tid i løpet av dagen.

  • Reduser inntak av kaffe, cola eller andre koffeinholdige drikker før legge tid. Ikke spis store måltider før du legger deg, men ikke legg deg sulten.

  • Det er lettere å sovne hvis du føler deg trøtt. Ikke utsett å sove når du kjenner at du er trøtt. Det du eventuelt holder på med kan mest sannsynlig gjennomføres dagen etter.

  • Unngå regelmessig bruk av sovemidler. Sovemidler løser ikke søvnvanskene dine.


Jeg har forståelse for at det er ekstra vanskelig med gode rutiner og vaner rett etter en lang juleferie. Spesielt i en tid med restriksjoner, hjemmeskole, hjemmekontor og lite annet som skjer i hverdagen. Det er tross alt veldig behagelig under dyna i «bare 10 minutter til» som både du og jeg vet ofte blir litt lenger enn 10 minutter likevel. Nok søvn, god søvn og gode søvnvaner er kjempeviktig for at du skal fungere som du skal og for at du skal ha det best mulig. Syns du det er vanskelig så vit at det er mange andre som tenker akkurat det samme som deg.


Lurer du på mer om søvn og vil ha flere tips? Du kan prate med helsesykepleier på skolen din, på Helsestasjon for ungdom eller du kan prate med fastlegen din. Vi i Jentevakta er også her for deg gjennom tykt og tynt, ingen problemer er for store eller små til å deles <3


- Ønsker deg en god dag og en enda bedre nattesøvn <3



25 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

bottom of page