top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

Kroppspositivisme – elsk deg selv!Det er stor diskusjon om skjønnhetsklinikker og kvinnehelse for tiden, noe som gjør at vi ønsker å sette lys på kroppspositivisme (som angår oss alle, uansett kjønn)!


I vår hverdag blir vi omringet av det mange ser på som skjønnhetsidealer, retusjerte reklameplakater, og idéer om hvordan kroppen og utseende burde være. Fokuset på kroppens funksjon og hva vi faktisk får til blir satt litt i skyggen av for eksempel utseende, fordi det er mer synlig. I tillegg kan presset om å føle at man skal se ut på en viss måte føre til stress og nedsatt psykisk helse. Vi kan rett og slett ende opp med et dårlig selvbilde...


Når startet det og hva handler det om?


Emneknaggen #kroppspositivisme var en bevegelse som forskere mente startet på Instagram rundt 2012, men som har vokst seg enda større inn mot 2021 og 2022. Den engelske emneknaggen #bodypositivity har over ti millioner innlegg på Instagram i dag, og enda flere hvis man inkluderer andre varianter som #bodypositivitymovement. Bevegelsen startet som en motstand til skjønnhetsidealer som ble ansett som uoppnåelige eller usunn. Aller mest har bevegelsen banet vei for å skape aksept for sin egen kropp, uansett størrelse, funksjon, farge eller kjønn.


Bevegelsen fikk litt motstand fra flere områder, hvor mange mente at det kunne ta vekk fokuset på normalt kosthold og rettferdiggjøre en uheldig livsstil. Enkelte kritikere mente også at bevegelsen førte til et press på å vise mest mulig hud i bilder på Instagram. Som svar til dette har forkjempere for kroppspositivisme uttalt seg om at det ikke handler om lettkledde bilder eller en uheldig livsstil.

Kroppspositivisme handler om å akseptere seg selv og sin kropp, uavhengig av hvordan den ser ut. Det handler om å trives i den kroppen man har!
Så, hvordan kan vi akseptere kroppen vår?


Det finnes flere måter å skape aksept for egen kropp. Vi vil også understreke at det for noen kan ta lang tid å skape denne aksepten. Men, vi kan trene på å få et bedre selvbilde og vi kan trene på å trives bedre med oss selv. Her kommer noen tips:


  1. Snakk positivt til deg selv! Vennlig selvsnakk er noe vi ofte glemmer i en hektisk hverdag. Vi kan være raske til å kritisere oss selv når vi gjør feil, eller glemme å rose oss selv når vi gjør noe bra. Det kan være fint å øve på å snakke til seg selv vennlig. For eksempel kan man tenke på hva man ville sagt til en venn i samme situasjon, og øve på å prate til seg selv på samme måte. På denne måten kan man trene hjernen til å tenke mer positivt, og være mer snill mot seg selv.

  2. Ta sjanser! Noen ganger kan vi unngå å gjøre ting fordi vi er redd for å feile. Vi kan også bli veldig nervøs før vi tar en sjanse i noe vi er usikre på om vi vil mestre. Til gjengjeld stiger selvtilliten vår mange hakk oppover når vi mestrer nervøsiteten. På denne måten kan det ofte lønne seg å ta sjanser, selv om vi ikke alltid kommer seirende ut i andre enden – du kan uansett klappe deg selv på skuldra for at du turte. Stoler du mer på deg selv, trives du også bedre med deg selv!

  3. Fokuser på hva du får til! Vi kan ha lett for å ikke føle oss så vel i egen kropp når vi tenker at vi må få til det samme som «alle andre». Hvis vi legger merke til alle daglige gjøremål og aktiviteter som vi mestrer, kan det gi oss flere grunner til å rose oss selv. For eksempel kan små gåturer være en fin måte å sette pris på hvordan vi kan bevege oss utendørs, takket være kroppen!

  4. Ikke sammenligne deg med andre! Vi er alle ulike og kommer fra ulik bakgrunn. Vår høyde, vekt, fasong, farge og kjønn er en del av vår biologiske identitet. Det er ikke meningen at vi skal se lik ut som andre mennesker rundt oss. Våre kropper er forskjellige, og vi kan være stolte av det. Et stort mangfold av kropper gjør at vi lever i en variert hverdag, hvor alle har sin plass. Vær stolt over deg og din kropp, uansett hvordan den ser ut!


Håper du kan snakke vennlig til deg selv og akseptere din egen kropp, det er sunt for helsa både mentalt og fysisk <3 Vær stolt over deg selv!39 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Noen tanker om bærekraftig egenpleie

Vi lever i en verden som er blitt mer opptatt av mental helse, åpenhet og forståelse. Det er helt fantastisk! Men, vi lever også i en verden hvor vi konstant påvirkes av reklame og influencere til å k

留言


bottom of page