Søk
  • Jentevakta

Nå som det er juni, er det tid for Pride. Ulike aktører, offentlige personer, kommuner, og lignende er med på å markere Pride på en rekke ulike måter. Regnbue-flagget er å finne flere steder, og man kan kjøpe Pride-rekvisitter som flagg, bannere, klær eller hodeplagg i flere butikker enn tidligere. I tillegg belyses LGBT+-miljøet ekstra i media, og man kan i større grad lese om skeives utfordringer, opplevelser, eller tanker.


Som et motsvar på dette kommer det ofte spørsmål om Pride; hvorvidt det er nødvendig, og "hva med oss som ikke er skeive ". Det ble nylig publisert et innlegg om en mann som ville arrangere "Straigth-Pride-festival", som et motsvar til Pride, og for å hylle den tradisjonelle heterofile familien.


Vi i Jentevakta synes Pride er en utrolig viktig markering, og her kommer noen av grunnene til hvorfor:

.

STOLTHET - Pride kan oversettes direkte fra engelsk til "stolthet", noe som fint oppsummerer hva Pride handler om. Pride-markeringen er en hyllest til de som har banet vei for skeives rettigheter, retten til å eksistere, til å ta plass i det offentlige rom, til å være stolte.

.

RETT TIL Å ELSKE - Homofili har vært ulovlig i mange land, og er fremdeles det i noen. En rekke land forbyr mennesker retten til å elske hvem de vil, og man kan bli fengslet, eller få dødsstraff for å være homofil. I Norge er det nå 50 år siden homofili ble avkriminalisert, under denne kampen sa aktivisten Kim Friele noe så vakkert som dette: "Hvis du vet hva kjærlighet er, vet du umiddelbart at den ikke er farlig".j


RETT TIL Å VÆRE - Ved siden at dette kommer retten til å være. Retten til å kunne være seg selv, slik man er, og være trygg. Dette gjelder både legning, kjønnsidentitet, og kjønnsuttrykk. Pride handler om å være stolte av den man er, hvordan enn det er. Uansett hvilken definisjon man føler seg komfortable i, er det rom for deg i Pride-feiringen; dette gjelder selvfølgelig også heterofile.

.

MANGFOLD - Pride-markeringen hyller mangfoldet i samfunnet, og har rom for alle. Mennesker med et mangfold identiteter, legninger, kjønnsuttrykk, og fra ulike bakgrunner, kommer sammen for å være stolte av den de er. Og hva er vel mer vakkert enn det?Disse tingene høres kanskje ut som en selvfølge for noen, men de er dessverre ikke det. Nylig publiserte NRK at en 28-åring ble overfalt idet han gikk med Regnbue-armbånd, hvor vitner hørte skjellsord bli ropt, og han endte opp på sykehus med punktert lunge og indre blødninger. I Polen er det blitt forbudt å undervise om homofili i skolen. Og i mange delstater i USA har trans-personer blitt ekskludert fra å delta i sport, grunnet en ny lov. Så man kan se at skeive fremdeles blir diskriminert verden over, enten av enkeltpersoner, eller av landets lover.


Dette er bare noen få av de mange grunnene til at Pride er så viktig! Pride er en feiring som løfter frem stolthet, mangfold, retten til å være og retten til å elske. Og dermed er Pride for alle. Dette heier vi i Jentevakta på!

22 visninger
  • Jentevakta

Dette innlegget inneholder en av våre jentevakter sine tanker om hva feminisme er (og bør være).


Som feminist, og en som ikke er redd for å si at jeg er det, møter jeg ofte på andre mennesker som enten mener at vi allerede har likestilling i Norge, eller som mener at feminisme kun gagner kvinner.


På grunn av det ønsket jeg å skrive et innlegg om hva feminisme er for meg. For meg handler feminisme om å peke på, og problematisere, det som gjør det vanskeligere for oss å leve gode liv, på den måten vi ønsker å leve. Det kan handle om så mangt, som at gutter ikke kan gå i skjørt uten å oppleve hets eller at jenter må være forsiktige når de går alene om natten.


I fjor sommer var vi i Jentevakta så heldige at Marianne Knudsen kom og holdt et foredrag for oss om funksjonshemmedes likestillingskamp. Marianne er utrolig dyktig, og hun sa blant annet at likestillingskamp handler om å ta plass i samfunnsrom som ikke tilhører deg.


Ofte har vi skylapper på og tar til takke med sånn det er. Dersom kvinner hadde fortsatt med å ta til takke med å ikke ha stemmerett, hadde vi fortsatt ikke hatt det. Dersom Rosa Parks ikke hadde satt seg på setet i feil del av bussen, hadde man kanskje fortsatt tenkt at menneskers verdi kan deles inn etter hudfarge. I dag ser vi tilbake på det og rister på hodet, men sannheten er at vi fortsatt er omringet av lignende samfunnsstrukturer.


Skal vi ta til takke med at 80% av norske skoler ikke er tilgjengelige for funksjonshemmede barn?


Skal vi ta til takke med at transpersoner har betydelig dårligere levekår enn cispersoner?


Skal vi ta til takke med at kvinner må gjennom en lang og tung kamp i helsevesenet før de får diagnosen endometriose, fordi smertene avfeies med at «alle kvinner har mensensmerter»?


Skal vi ta til takke med at «menn ikke snakker om følelser» og derfor topper selvmordsstatistikken?


Skal vi ta til takke med at over 80% av overgrepssaker henlegges?


Skal vi ta til takke med at konservative politikere gang på gang vil innskrenke, og forby, retten til abort?


Sannheten er at vi fortsatt har grupper i samfunnet som opplever diskriminering, utenforskap og dårligere levekår enn majoriteten. Vi må fjerne skylappene og slutte å ta til takke med selvfølgeligheter bare fordi det alltid har vært sånn. Vi må brette opp ermene og vite at VÅR innsats, den kan gjøre en forskjell, på samme måte som Rosa Parks handling gjorde da hun satte seg på et sete i bussen som ikke var forbeholdt henne.


Neste gang noen spør deg, så håper jeg du kjenner på at du ikke vil ta til takke med urettferdigheten som fortsatt finnes i samfunnet, at du bretter opp armene og svarer

«Feminist? JA VISST»!

De fantastiske bildene er tegnet og lånt av Jenny Jordahl.

27 visninger
  • Jentevakta

Mai er en måned som kan oppleves som stressende for mange personer. Det kan gjelde blant annet 17. mai feiring, eksamener eller bare endringer i livet. Mange føler kanskje på mye press rundt eksamen og må prøve å få de beste karakterene. Andre stresser kanskje over 17. mai-feiringen og hva man skal gjøre, eller at man er ferdig med skolen og skal starte på et nytt kapittel i livet sitt. Det kan også være at du er stresset over andre ting eller kanskje flere av de tingene som er nevnt ovenfor.


I tillegg til å føle på stress er det også mange som føler seg redd, engstelig, ensom og opplever ting som skummelt. For det kan være skummelt å ikke vite hva man skal gjøre på 17. mai. Det kan være skummelt å ha eksamen og det kan være skummelt å gi slipp på de gamle trygge omgivelsene sine for å starte på et nytt kapittel i livet sitt. Det viktigste du trenger å vite er at du ikke er alene!


Du er ikke alene med å stresse eller synes ting er skummelt! Det er mange andre som er i akkurat samme situasjon som deg. Dersom du føler at du har overveldende mange tanker, så kan det hjelpe å lage en liste over det man skal gjøre. Det kan hjelpe deg å sortere tankene dine, og få en bedre oversikt. I tillegg er det deilig å kunne stryke eller krysse av de tingene man får gjort. I tillegg kan det være lurt at du senker forventingene dine, for mye av det stresset og presset kommer ofte av deg selv, og at du gjerne vil gjøre det best mulig. Noe som også er litt viktig å huske på, og som kan være litt utfordrende og skummelt for mange, er å tørre å gå litt ut av komfortsonen. Vi har alle vært i den situasjonen der vi kanskje må tørre å spørre andre om de har lyst til å finne på noe eller bare tørre å ta en sjanse på å prøve noe nytt. Vi kommer ingen vei uten å ta noen sjanser. Ofte går det veldig fint og det er mange som blir veldig glad av å bli invitert med på f. eks. noe sosialt. Det at du går litt ut av komfortsonen kan altså hjelpe mange andre.

Til slutt vil jeg bare komme med noen tips til hva man kan gjøre for å redusere stress, siden mai er kjent for å være en litt stressende måned.


Fysisk aktivitet

Enten ta deg en tur på treningssenteret eller ta deg en tur ut for å få litt frisk luft. Begge deler kan hjelpe når man føler seg litt stresset, og det er en fin måte å koble av. Andre ting du kan gjøre er å dra å klatre, svømme, danse, jogge, bowling, padle, minigolf osv. Det finnes altså mange muligheter for å komme seg litt ut og bort fra de stressende tankene sine og bare ha det artig!


Podkast, lydbok eller musikk

Sett deg ned og hør på en god podkast eller lydbok for å få tankene over på noe annet. Eller du kan bli fanget i noe god musikk som kan hjelpe deg til å tenke på noe annet. Syng eventuelt med til dine favorittsanger og lev deg inn i musikken.


Dra på dyrebesøk

For å redusere stress kan det ofte hjelpe å være sammen med et dyr. Enten om det er en hund, katt, kanin, marsvin, hest, hamster, gris osv., så kan det hjelpe deg med å roe nervene dersom du er nervøs eller stresset for noe. Uansett er jo dyr så søte og koselige.


Sett av tid til venner og familie

Selv om du føler deg stresset og ikke føler du har tid til å møte venner og familie, så kan det hjelpe og ta seg tid til dem. Enten bare sette av en time eller ta en kaffe med noen venner. Det kan ofte være deilig å få pratet med noen om hva man har på hjertet, eller bare for å få bedre oversikt over tankene sine. Det å prate med noen kan ofte hjelpe deg til å redusere stress, og kanskje ting blir litt mindre skummelt hvis det er noe man gruer seg til.


Brettspill, gaming og telefontid

Spill er ofte veldig artig og kan være sosialt enten om du spiller på PC, PlayStation, brettspill, telefonen eller andre plattformer. Ta deg tid til å koble litt av for å gjøre noe du syns er artig. Inviter venner over til en spillekveld eller sett av 30 min for å eventuelt spille eller bare slappe av med litt TikTok på telefonen. Det kan være lurt å bestemme seg for når det er telefontid/gametid og når det er jobbetid, siden vi alle har vært i den situasjonen der man bare skulle ligge på TikTok i 10 min og plutselig har det gått 1 time… Hehe.


Få fram dine kreative sider

For å få tankene bort fra stress kan det være deilig å bare få fram dine kreative sider. Sett deg ned og spill et instrument, ta fram tegneboken din eller bak noe godt. Du kan også invitere folk over på en malekveld eller strikkekveld. Uansett om du er sammen med noen eller alene kan det være deilig å bare sette seg ned med noe rolig og la kreativiteten ta over.


Onani

Ta deg en runk eller nyt din egen kropp. Å onanere er ikke farlig og kan faktisk hjelpe med å dempe stress og være med på å bli bedre kjent med egen kropp. Det er helt normalt å onanere og du er ikke den eneste som gjør det.


Håper du få en fin mai selv om det kan være mye som skjer. Husk at jentevakta alltid er der for deg <3

26 visninger
1
2