top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

HVA ER GREIA MED PRIDE

Nå som det er juni, er det tid for Pride. Ulike aktører, offentlige personer, kommuner, og lignende er med på å markere Pride på en rekke ulike måter. Regnbue-flagget er å finne flere steder, og man kan kjøpe Pride-rekvisitter som flagg, bannere, klær eller hodeplagg i flere butikker enn tidligere. I tillegg belyses LGBT+-miljøet ekstra i media, og man kan i større grad lese om skeives utfordringer, opplevelser, eller tanker.


Som et motsvar på dette kommer det ofte spørsmål om Pride; hvorvidt det er nødvendig, og "hva med oss som ikke er skeive ". Det ble nylig publisert et innlegg om en mann som ville arrangere "Straigth-Pride-festival", som et motsvar til Pride, og for å hylle den tradisjonelle heterofile familien.


Vi i Jentevakta synes Pride er en utrolig viktig markering, og her kommer noen av grunnene til hvorfor:

.

STOLTHET - Pride kan oversettes direkte fra engelsk til "stolthet", noe som fint oppsummerer hva Pride handler om. Pride-markeringen er en hyllest til de som har banet vei for skeives rettigheter, retten til å eksistere, til å ta plass i det offentlige rom, til å være stolte.

.

RETT TIL Å ELSKE - Homofili har vært ulovlig i mange land, og er fremdeles det i noen. En rekke land forbyr mennesker retten til å elske hvem de vil, og man kan bli fengslet, eller få dødsstraff for å være homofil. I Norge er det nå 50 år siden homofili ble avkriminalisert, under denne kampen sa aktivisten Kim Friele noe så vakkert som dette: "Hvis du vet hva kjærlighet er, vet du umiddelbart at den ikke er farlig".j


RETT TIL Å VÆRE - Ved siden at dette kommer retten til å være. Retten til å kunne være seg selv, slik man er, og være trygg. Dette gjelder både legning, kjønnsidentitet, og kjønnsuttrykk. Pride handler om å være stolte av den man er, hvordan enn det er. Uansett hvilken definisjon man føler seg komfortable i, er det rom for deg i Pride-feiringen; dette gjelder selvfølgelig også heterofile.

.

MANGFOLD - Pride-markeringen hyller mangfoldet i samfunnet, og har rom for alle. Mennesker med et mangfold identiteter, legninger, kjønnsuttrykk, og fra ulike bakgrunner, kommer sammen for å være stolte av den de er. Og hva er vel mer vakkert enn det?Disse tingene høres kanskje ut som en selvfølge for noen, men de er dessverre ikke det. Nylig publiserte NRK at en 28-åring ble overfalt idet han gikk med Regnbue-armbånd, hvor vitner hørte skjellsord bli ropt, og han endte opp på sykehus med punktert lunge og indre blødninger. I Polen er det blitt forbudt å undervise om homofili i skolen. Og i mange delstater i USA har trans-personer blitt ekskludert fra å delta i sport, grunnet en ny lov. Så man kan se at skeive fremdeles blir diskriminert verden over, enten av enkeltpersoner, eller av landets lover.


Dette er bare noen få av de mange grunnene til at Pride er så viktig! Pride er en feiring som løfter frem stolthet, mangfold, retten til å være og retten til å elske. Og dermed er Pride for alle. Dette heier vi i Jentevakta på!

79 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

コメント


bottom of page