top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJentevakta

PRIDE MONTH

Hver juni feirer vi Pride. Vi feirer kjærlighet, vi feirer mangfold, vi feirer de som bryter normer for kjønn og seksualitet, vi feirer framskritt for aksept. Vi kjemper også. Vi kjemper for en holdningsendring, for at «homo» ikke skal bli brukt som skjellsord, for at LHBTI-personer skal kunne føle seg trygge uansett hvor de går og hvordan de uttrykker seg, vi kjemper for at ingen skal bli diskriminert på grunn av hvem de er.

Pride er en viktig markering fordi mennesker over hele verden blir forfulgt på grunn av sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet. Ifølge Amnesty International er homofili ulovlig i 68 land, og i åtte av disse kan du bli dømt til døden for dette. I flere av disse landene er det kun menn som blir dømt fordi de ikke anerkjenner at kvinner har en egen og selvstendig seksualitet. I mange land er det også forbudt å snakke positivt om LHBTI, å bære regnbuemerker eller på andre måter uttrykke støtte til miljøet. Flere steder, som Tyrkia og Russland, har forbud mot Pride-markeringer. Av den grunn er det ekstra viktig at vi som har muligheten bruker ytringsfriheten vår og markerer vår støtte for at alle skal få elske hvem de vil og få uttrykke seg på sin egen måte.

Og forandring er mulig, Pride-markeringer skaper holdningsendringer. Ett eksempel på dette er fra Latvia hvor de 70 demonstrantene under Priden i 2005 ble møtt av 200 motdemonstranter, og ble angrepet. Ti år senere, under EuroPride 2015, var det 5000 mennesker som deltok, og bare 40 motdemonstranter møtte opp. Dette viser at Pride kan være med på å endre homofobe og transfobe holdninger.

Feiringen av Pride 2020 vil naturligvis bli annerledes enn det tidligere har vært. På grunn av COVID-19 vil det ikke være mulig å gå i Pride-tog, men Oslo Pride har kommet med alternativer som man kan følge via deres nettsider. Ulike sendinger vil være tilgjengelig hele juni, og det kommer også paradeshow og talkshow man kan få fulgt med på hvor enn man befinner seg. Så gå inn på oslopride.no og finn ut hva som skjer framover og hvordan du kan støtte deres arbeid, og bli med å feire mangfold og kjærlighet! Sammen er vi sterke.

68 visninger

Siste innlegg

Se alle

Om det å ha dårlig råd.

I den tida vi er inne i nå, og tiden som har vært, har det skjedd mange ting som ikke har vært positive for økonomien til folk flest. Jeg har i dette blogginnlegget litt lyst til å dele noen tanker ru

Comments


bottom of page